‘De kerstmatinee is een jarenlange traditie bij het Budels Gemengd Koor’

BUDEL -De jaarlijkse kerstmatinee is een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor de leden van het Budels Gemengd Koor (BGK). Na twee gemiste edities in 2020 en 2021 is het zondag eindelijk weer zover. Dan wordt de theaterzaal van De Borgh in Budel compleet in kerstsfeer gehuld.  

Na het lenteconcert eerder dit jaar is het kerstmatinee het tweede grote concert van het Budels Gemengd Koor na de lange coronastop. Voorzitter Henk Simkens geeft aan dat de koorleden uitkijken naar de concertmiddag. “De kerstmatinee is een jarenlange traditie bij het Budels Gemengd Koor’. Ondanks dat het zondag nog maar 11 december is, willen we iedereen in de juiste kerstsfeer brengen”, vertelt Simkens, die in juni de voorzittershamer overnam van Jo Heesakkers, die 11 jaar voorzitter van het Budels Gemengd Koor was.

Het koor, dat werd opgericht op 19 maart 1958, maakt zich op voor zijn 65-jarig jubileum. “Dat jubileum wordt volgend jaar vooral met de leden gevierd”, vertelt Simkens. In de loop der jaren is het BGK uitgegroeid tot een vereniging met 55 zingende leden. “Het Budels Gemengd Koor is een echte vriendenclub. Het is geweldig om samen met elkaar te zingen. Zingen doet ook iets met een mens. Inmiddels is bewezen dat het een positieve uitwerking op je brein heeft”, vertelt Simkens, zelf een van de bassen van het Budelse koor.

Ondanks de corona-perikelen maakte het koor de afgelopen jaren een flinke groeispurt. Simkens: “Waar corona veel verenigingen geen goed heeft gedaan zijn wij de afgelopen tijd gegroeid met veertien nieuwe leden. Dat komt onder meer doordat we net voor corona een wervingscampagne waren begonnen.” De koorleden komen uit alle kernen van de gemeente Cranendonck, maar ook uit Hamont-Achel en Pelt.

Nieuwe leden blijven welkom, aldus Simkens: “We zijn op zoek naar 50-plussers. De gemiddelde leeftijd ligt op dit moment rond de 70 jaar. We staan voor de uitdaging om dit gemiddelde de komende jaren niet verder op te laten lopen.”

Onder leiding van dirigente Hilde Ubben heeft het gezelschap een breed repertoire opgebouwd. Dat komt onder meer tot uiting tijdens de kerstmatinee in De Borgh. Daar zijn gastoptredens van het Horster Mannenkoor en The Pipers Society Castle d’Aldenghoor uit Haelen. “Met de doedelzakspelers hebben we eerder opgetreden in de grote kerk in Budel”, zegt Simkens. Ze spelen hun eigen Schotse muziek, maar ook enkele nummers samen met BGK.

Ubben heeft, samen met de muziekcommissie, een afwisselend programma samengesteld met sfeer- en kerstmuziek uit diverse landen. De meeste nummers zijn Engelstalig. Simkens: “Het zijn allemaal liedjes in de sfeer van Kerst.”

De kerstmatinee begint zondag om 14.30 uur. Kaarten kosten 6,50 euro (inclusief pauze-consumptie). Ze zijn onder meer te koop bij de dagkassa, voor aanvang van het concert van 13.30 tot 14.30 uur in De Borgh. Kaarten kunnen ook worden besteld via de website van Theater De Borgh: www.theaterdeborg.nl (1 euro reserveringskosten). Consumptiebonnen zijn verkrijgbaar aan de bar. Gemeenschapshuis De Borgh ligt aan de Doctor Ant. Mathijsenstraat 15 in Budel. 

Door Roy de Leijer 

Foto Budels Gemengd Koor