Kunstgeschiedenis Persepolis

HAMONT-ACHEL – De Cultuurkring heeft op donderdag 8 december een lezing op het programma staan in het kader van Kunstgeschiedenis. Het onderwerp is deze keer ‘Persepolis’. Persepolis betekent letterlijk Stad van de Perzen, maar was in werkelijkheid een paleizencomplex en stond vol met schatten. De Achaemeniden waren het koningshuis van het eerste-Perzische Rijk, zo genoemd naar hun voorouder Achaemenes. Het huis werd gesticht rond 559 voor Christus door Cyrus de Grote en heerste over een wereldrijk tot de verovering door Alexander de Grote in 330  voor Christus. Het imperium bereikte echter zijn grootste omvang onder Darius I. Hij veroverde de Indusvallei en leidde legers in Europa, maar zijn invasie van Griekenland werd gestopt na de Slag bij Marathon. De bekende heersers waren Darius I, Xerxes, Artaxerxes en Darius II. De lezing gaat ook verder in op

het Zoroastrisme, de godsdienst van de heersers en de meeste mensen in Perzië.

Plaats van handeling is Cinema Walburg, Kerkstraat 28, Hamont. De middag begint om 14.00 uur en een los ticket kost 7€ Mensen met een Cultuurpas mogen gratis naar binnen.