Heemkundekring knapt Protestantse begraafplaats Budel op 

BUDEL – Misschien voor veel Budelnaren onbekend, ligt er achter de r.k. kerk een kleine, ommuurde protestantse begraafplaats. De toegang, een beetje verscholen achter bomen en struiken, heeft nog de originele gietijzeren poort met daarboven de originele tekst: “Zaalig zijn de dooden die in den Heere sterven” (Openbaring 14, vers 13 ).

Spik en span
Deze uit de negentiende eeuw daterende begraafplaats ligt er al een hele tijd onverzorgd bij, dit tot ergernis van de Heemkundekring ’De Baronie van Cranendonck’, vooral de werkgroep monumenten. Vandaar dat er door een paar mensen van deze werkgroep in samenwerking met de Protestantse  Gemeente Weert-Budel besloten werd om op zaterdagmorgen 26 november de handen uit de mouwen te steken voor groot onderhoud. Na een paar uur van blad ruimen, onkruid wieden, harken en vegen lag het begraafplaatsje er weer spik en span bij, zoals bijgaande foto’s laten zien.

Een korte geschiedenis 
Vóór 1800 werden katholieken en protestanten naast elkaar begraven op het kerkhof bij de oude kerk. Dit tot grote ergernis van de katholieken, daar zij in gewijde aarde werden begraven en de protestanten niet.  Hier werd echter een eind aan gemaakt doordat de katholieken een afgescheiden deel van hun kerkhof om niet afstonden aan de protestanten. Dit werd officieel in 1829 bekrachtigd. Dit is tevens een verklaring waarom de protestantse begraafplaats niet naast het protestants kerkje ligt.

Misschien wilt u naar aanleiding van dit artikel een keer een kijkje nemen als u in de buurt bent.  Wie weet komt u nog een bekende naam tegen…