Os Thoes in Budel blaast vijf kaarsjes uit

BUDEL – Os Thoes in Budel viert zondag feest. De kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met dementie aan de Graafschap Hornelaan in Budel blaast dan 5 kaarsjes uit.

Na bijna vijftien jaar lobbyen en plannen maken, én een vier maanden durende verbouwing, namen vijf jaar geleden de eerste bewoners hun intrek in Os Thoes, een initiatief van Stichting Woonzorg Cranendonck (SWC). De kleinschalige woonvoorziening biedt ouderen met dementie een thuis aan met 24 uur per dag, zeven dagen in de week zorg en begeleiding. Stichting Land van Horne zorgt voor de begeleiding en medische zorg van de bewoners. De medewerkers worden daarbij ondersteund door een team van mantelzorgers en vrijwilligers. 

Louis, de echtgenoot van Drien Fransen-Peerlings, woont inmiddels anderhalf jaar bij Os Thoes in Budel. “Os Thoes neemt de 24-uurs zorg thuis uit handen, wel worden daar wat hand- en spandiensten van de mantelzorgers voor teruggevraagd. Tenminste als dat mogelijk is. Daarbij gaat het onder meer om het aan de straat zetten van de vuilnisbakken en het onderhoud van de prachtige tuin. De bewoners genieten daar enorm van”, vertelt Fransen-Peerlings. “In principe levert iedere familie minstens een mantelzorger”, vult SWC-bestuurslid Jac Teeuwen aan. 

Bewoners van Os Thoes moeten het gevoel krijgen als een grote familie een huishouden te voeren. Teeuwen: “Het voelt ook zo.” Fransen-Peerlings vult aan: “Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor ons als familieleden. Er is namelijk ook contact met de andere bewoners en hun familie.” 

De Werdt: “Er is hier regelmatig sprake een zoete inval. Ook familieleden weten het koffiezetapparaat te vinden.” Fransen-Peerlings: “Bezoekers eten ook regelmatig mee.”

Als er iets te vieren is, dan komt de activiteitencommissie, waarvan Fransen-Peerlings en Teeuwen lid zijn, in actie. Teeuwen: “Als we iets organiseren, zoals onlangs een zomerfeest of een sinterklaasactiviteit, dan zien we de mensen genieten.”

Er wordt elke dag in het bijzijn van de bewoners vers gekookt. “En op zijn tijd een advocaatje of wijntje is hier ook geen probleem”, weet Fransen-Peerlings. Bewoners die dat nog kunnen, gaan min of meer zelfstandig naar buiten (met een GPS-zender als de familie dat goed vindt). 

Corona had een grote impact op Os Thoes. SWC-voorzitter Jac de Werdt: “Het meest vervelend was dat we met alle bewoners veertien dagen in Weert in quarantaine hebben gezeten.” Teeuwen vult aan: “We hebben mensen van negentig jaar nog geleerd om video te bellen.”

Het complex aan de Graafschap Hornelaan in Budel is gerealiseerd door woCom. De woningcorporatie verhuurt het gebouw aan de stichting. Os Thoes telt acht wooneenheden en een gemeenschappelijke huiskamer, die een paar jaar geleden is uitgebreid met een aanpalende rustruimte.

Met een all-in huur en overige onkosten van 640 euro is er gekozen voor een woonvorm die voor elke beurs te betalen is. “We krijgen nog altijd meer aanvragen dan dat we ruimte hebben”, vertelt De Werdt. Toch zit een tweede locatie er waarschijnlijk niet meer in. Op dit moment lijkt een uitbreiding met een aangrenzend tweede Os Thoes niet haalbaar vanwege de schaalgrootte en krapte op de personeelsmarkt in de zorg. De Werdt: “Daardoor blijven we waarschijnlijk een beetje een vreemde eend in de bijt.”

Os Thoes kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Voor meer info en aanmelden zie de website osthoes.nl.

Foto Jos Meusen