Cabaretgroep We MéLe XXL: ‘Het is een oudejaarsconference 3.0 geworden’

BUDEL – De periode tussen kerst en oud en nieuw stond de afgelopen jaren al vaker met rood omlijnd in de agenda van cabaretgroep We MéLe, maar deze decembermaand is het eindelijk zover: dan brengen de Schootenaren hun eerste oudejaarsconference op de planken. 

Door Roy de Leijer

Met de oudejaarsconference van Lexke Theatercafé in gemeenschapshuis De Borgh in Budel sluit We MéLe zich aan in een lange rij met Cranendonckse artiesten die eerder al hun kijk op het afgelopen jaar gaven. De titel ‘Koekemarello’ is een verwijzing naar het jaarlijkse nieuwjaarszingen, zoals dat in veel Cranendonckse kernen nog altijd plaatsvindt.

Noud van Leeuwen, Jos de Werdt en Henk van Meijl, allemaal afkomstig uit Budel-Schoot, vormen samen de cabaretgroep We MéLe. De groep zag 18 jaar geleden het levenslicht. De groep begon met het zingen van een liedje tijdens een verjaardag. Daarna volgden onder meer de Budelse liedjeswedstrijd de Blèravond, die in 2004 werd gewonnen, en optredens tijdens bonte avonden.

We MéLe werd al in het begin van 2020 gevraagd om de oudejaarsconference van Lexke Theatercafé in gemeenschapscentrum De Borgh in Budel te verzorgen. De Werdt had eerst nog wat bedenkingen: “Ik vond het een hele eer dat ze ons hadden gevraagd, maar er gaat enorm veel tijd in de voorbereiding voor een oudejaarsconference zitten.” Zeker als corona meerdere keren roet in het eten gooit. Begin dit jaar werd de draad voor de derde keer opgepakt. De Werdt: “In januari zijn we weer fanatiek begonnen met het volgen van het nieuws. We repeteren inmiddels alweer een hele tijd twee keer in de week, maar eigenlijk ben je iedere dag met de voorstelling bezig.”

Gaandeweg de lange aanloop naar de oudejaarsconference heeft het trio versterking gekregen van Jordi van Leeuwen – de zoon van Noud – en dorpsgenoot Marcel van Gils. Met hun erbij wordt het onder meer mogelijk om livemuziek op de planken te brengen en meer gebruik te maken van filmfragmenten. De uiteindelijke oudejaarsshow ziet er daardoor heel anders uit dan in eerste instantie de bedoeling was. “Met We MéLe XXL is de voorstelling er alleen maar beter door geworden. Het is een oudejaarsconference 3.0”, aldus Van Leeuwen.

Met mooie liedjes en verrassende verhalen, geeft We MéLe haar kijk op het afgelopen jaar. “De voorstelling heeft daardoor wel iets weg van het muzikaal verteltheater van de werkgroep Schootitief in Budel-Schoot”, vertelt Van Leeuwen.

Ook 2020 en 2021 worden nog even onder de loep genomen. De Werdt: “We vonden het zonde om alles weg te gooien.” 

Koekemarello wordt een voorstelling met een lach en een traan. Snoeiharde humor hoeft het publiek niet verwachten. “Hoogstens wat zelfspot”, aldus De Werdt.

“De grote problemen in de wereld gaan we in ieder geval niet oplossen”, zegt Henk van Meijl. Wel worden landelijke nieuwsitems vertaald naar de gemeente Cranendonck. 

Veel rust krijgen de mannen van We MéLe na de voorstellingen in De Borgh niet. De eerste repetities voor de bonte avonden volgen namelijk al snel. Daarmee is de koek nog niet op, want eind volgend jaar brengt de cabaretgroep haar tweede oudejaarsshow op de planken. 

De oudejaarsconference vindt plaats op 27, 28 en 29 december. De voorstellingen beginnen telkens om 20.30 uur. Op 29 december is er ook een matineevoorstelling om 13.30 uur. Kaarten kosten 16 euro en kunnen worden besteld via theaterdeborgh.nl.

Foto Jos Meusen