Hulst

Hulst kennen de meeste mensen als een takje met besjes en blaadjes in een kerststukje.

De Romeinen gebruikten de takken van de hulst om er hun huizen mee te versieren in de winter.  De hulst (Ilex aquifolium) is een soort van struiken of kleine bomen, groenblijvend van de familie Aquifoliacées die gewoonlijk worden gekweekt vanwege hun decoratieve uiterlijk, dankzij hun felrode fruit. Het is een van de zeer vele soorten van het geslacht Ilex en de enige die spontaan in Europa groeit. De twijgen bedekt met steenvruchten die de hele winter blijven staan, zijn gewild tijdens de kerstperiode, en dankzij het groenblijvende gebladerte wordt het beschouwd als een van de planten van het nieuwe jaar met buxus, laurier, taxus, klimop, jeneverbes, gaspeldoorn en maretak, Dankzij de aanhoudende vruchten in de winter, is hulst een waardevolle soort voor bepaalde soorten vogels die zich eraan voeden, zoals merels, lijsters en houtduiven. Hulst is de enige inheemse wintergroene loofboom in onze streken. Hij heeft geen problemen met droge, zure en arme bodems, maar houdt niet van vochtige grond. Hulst groeit goed in bosranden, hagen en houtwallen.

Het is ideaal om de hulst te gebruiken als haag. Door het stekelige blad is de haag na een aantal jaren ondoordringbaar. Maar een hulst kan ook prima alleen staan. Het maakt niet uit of hij in de zon of in de schaduw staat, als het maar enigszins beschut is. Het voordeel van de hulst is dat hij winterhard is en altijd groen blijft. Het hele jaar door. De hulst bloeit in de maanden april en mei. 

Foto en tekst Jan de Bruijn. 

Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck?  Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA