Mark van de Veerdonk neemt afscheid met “Podiumbeest ontsnapt!”

MAARHEEZE – Hij mag gerust een ‘nestor’ genoemd worden, Mark van de Veerdonk. Want als je al sinds 1987 op de planken staat met avondvullende cabaretvoorstellingen, en daarmee ook zéér succesvol bent getuige niet alleen de volle zalen maar ook een paar mooie prijzen (Cameretten, Leids Cabaret Festival, de Werftheaterprijs én een nominatie voor de Annie M.G. Schmidtprijs) – dan verdien je die titel! Aan alles komt echter een einde, dus ook aan Mark’s mooie carrière. Hij sluit hem af met de voorstelling “Podiumbeest ontsnapt!”, waarmee hij op zaterdag 17 december te gast is op het podium van De Smeltkroes.

“Ja joh, het is mooi geweest. Ik ben nu nog jong genoeg om iets nieuws te gaan doen, astronaut, herenkapper, filemelder, ik zie wel”, grapt Van de Veerdonk in een regionale krant. “Maar ik had geen zin om mijn leven op het podium als een nachtkaars uit te laten gaan. Dus mijn allerlaatste voorstelling wordt zeker geen parade van oude hoogtepunten. Ik heb een nieuw decor, nieuwe grappen en bovenal enorm veel zin om er een mooi einde aan te breien. Ik sluit af met het lekkerste hapje!” Ook voor Maarheeze betekent dit het afscheid van een ‘oude bekende’, want Mark van de Veerdonk had De Smeltkroes in het verleden al vaak op zijn speellijst staan. Toen hij zijn afscheidstournee aankondigde was het daarom niet meer dan vanzelfsprekend, dat hij gevraagd zou worden om ook hier nog één keer langs te komen.

Het mag dan zijn allerlaatste cabaretvoorstelling worden, Mark’s handelsmerk blijft hetzelfde: een overdosis aan oneliners, anekdotes en prettig gestoorde meningen. Ook in dit programma jakkert de Brabander weer lekker door in een ondenkbaar decor waar een doorsnee milieustraat zijn vingers bij aflikt. Zijn hele verdere leven heeft het ‘podiumbeest’ in hem gegeten van de lach, het applaus en alle aandacht. Gegroeid in het licht van de volgspot heeft hij vele moordende recensies overleefd. Maar nu, duizenden voorstellingen verder, is het kaal, krom en versleten en wil hij eindelijk op weg naar de uitgang. Mocht hij die vinden, dan is hij vastbesloten de deur met een onvergetelijke knal achter zich dicht te smijten. Het zal niet onopgemerkt blijven! Maar gaat hem dat lukken? En zal dit solitaire zoogdier ook buiten zijn veilige leefgebied kunnen overleven, met weet ik hoeveel mensen met een jachtvergunning?

Kaarten voor voorstelling “Podiumbeest ontsnapt!”, die op zaterdag 17 december plaatsvindt, zijn online verkrijgbaar op www.akdesmeltkroes.nl en aan de kassa van De Smeltkroes, voorafgaand aan de voorstelling. Aanvangstijd is 20.30 uur.

Foto Cathrien van de Veerdonk