Barre Verkerke wint Nationale SchildersVakprijs 2022 

REGIO – BVK Paintworks is met het project ‘Open huis’ in Vlissingen uitgeroepen tot overall-winnaar van de Nationale SchildersVakprijs 2022. Negen genomineerde projecten dongen mee naar deze gerenommeerde vakprijs. Man of the match was echter Ruben van der Kruis die met maar liefst drie prijzen naar huis ging.

De Nationale SchildersVakprijs – een initiatief van SchildersVakkrant, Eisma’s Schildersblad en SchildersVAK.nl (merken van Eisma Bouwmedia) – is dinsdagavond 29 november uitgereikt tijdens een feestelijk evenement in De Verééniging in Hengelo. De uitreiking was voor belangstellenden ook via een livestream te volgen.

Overall prijs van vakjury

Barre Verkerke, van BVK Paintworks uit ’s-Heer Arendskerke, kreeg daar de Overall Award uitgereikt door juryvoorzitter Jan Maurits Schouten. Volgens de vakjury is zijn project ‘Open Huis’ in Vlissingen het meest prijzenswaardige schilderproject van het afgelopen jaar. Hij maakte in opdracht van l’ Escaut Woonservice op een blinde muur in woningbouwcomplex Ravesteynplein een wandschildering met het thema ‘wonen en samen leven’. Het resultaat is een bijzonder hoogwaardige trompe-l’oeil, waarin verschillende decoratietechnieken zijn verwerkt. Volgens de vakjury “een project waar technisch zo goed als niets op valt aan te merken.” Het feit dat mensen in opleiding mochten meewerken om zo het vak te leren van deze ‘meester’ en de grote impact op de samenleving tillen dit project net even boven de rest uit. Uit het juryrapport: “De schilder is er in geslaagd om zijn werk niet alleen vóór de buurt te maken, maar het werk ook te laten landen in de harten van de buurtbewoners.”

Hattrick voor Van der Kruis

Ruben van der Kruis van Van der Kruis Vakschilders uit Maarheeze was echter ‘man of the match’ getuige de drie prijzen die hij mee naar huis mocht nemen. In het nieuwbouwpand van Different Doors in Budel verzorgde Van der Kruis Vakschilders al het binnenschilderwerk, inclusief het aanbrengen van exclusief behang op verschillende plafonds en wanden van dit drie verdiepingen tellende en energiezuinige bedrijfspand. “Nieuwbouwschilderwerk alsof het particulier schilderwerk is”, concludeerde de vakjury die Van der Kruis beloonde met een prijs in de categorie Nieuwbouw- & Renovatieschilderwerk. De schilderende influencer bleek echter een waar stemmenkanon op sociale media en sleepte daarmee ook de Publieksprijs in de wacht. Als kers op de taart kreeg hij ook nog de Klanttevredenheidpluim uitgereikt door onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy, omdat zijn opdrachtgever het meest lovend was.

Overige categoriewinnaars

De overige twee prijzen gingen naar de winnaars van de twee andere categorieën van de Nationale SchildersVakprijs 2022:

  • Bolhaar Vastgoedzorg uit Amsterdam won in de categorie Onderhoudsschilderwerk met het buitenschilderwerk aan Villa Vreeburg in Bussum. Volgens de vakjury het project met de meeste uitdagingen – zowel qua ondergronden, omstandigheden en detailleringen als in budget – en toch een mooi totaalresultaat.
  • Mutsaars Decorations uit Schijndel wist in de categorie Decoratie- & Restauratieschilderwerk de vakjury het meest te bekoren met vele strekkende meters houtimitatie, zowel binnen als buiten, voor een veeleisende klant in een Brabants landhuis. Met een speciale vermelding voor een klein, maar extreem goed stuk marmerimitatie in de badkamer.

Samenstelling vakjury

De organisatie van de Nationale SchildersVakprijs 2022 mocht in totaal 46 ingezonden projecten verwelkomen, waarvan er uiteindelijk 9 werden genomineerd. De vakjury van de Nationale SchildersVakprijs 2022 bestond uit Wilfred Witteveen, mede-eigenaar van Schildersbedrijf Witteveen uit Nunspeet (overall-winnaar in 2021), en verder oud-winnaars Hans Luiken (Dofine), Eric Grim (praktijkinstructeur bij de SchildersVakopleidingen in Horst, Mierlo en Roermond) en Hans Wolters (Wolters BV, Deventer). Verfinspecteur Léon Krom (AHA-Adviseurs) en de (oud)hoofdredacteuren Wouter Mooij (Eisma’s Schildersblad) en juryvoorzitter Jan Maurits Schouten (SchildersVakkrant, SchildersVAK.nl) completeerden de jury.