Cultuurkring Hamont-Achel 

HAMONT-ACHEL – Op donderdag 15 december organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een middag met als thema ‘Mendelssohn – Midzomernachtsdroom’. De middag start om 14.00 uur en gaat door in Cinema Walburg, Kerkstraat 28 in Hamont. De inkom is gratis voor houders van de cultuurpas, een los ticket kost €7. 

De Duitser Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) was de kleinzoon van de beroemde Filosoof Moses Mendelssohn. Zijn vader was een succesvol bankier. De ouders van Felix hadden een goed oog voor de schone kunsten. Felix’ moeder, eveneens van goede komaf, las oude Griekse meesters in de oorspronkelijke taal en was verder verrukt van alles wat met muziek en beeldende kunst te maken had.Een Midzomernachtdroom (A Midsummer Night’s Dream) is een komedie geschreven door William Shakespeare (1564 – 1616). Het stuk werd in 1600 gepubliceerd. Het verhaal werd de inspiratiebron voor menig toneelstuk, film, muziekstuk, opera etc. Het verhaal vertelt over de avonturen van vier geliefden, een aantal amateur acteurs alsmede feeën in een bos dat verlicht is door de maan. Felix en zijn zusje Fanny waren nog kinderen toen zij aan de slag gingen met Shakespears Midzomernachtsdroom. Zij vertaalden het, schreven er muziek bij en studeerden het vierhandig in. Vader Abraham organiseerde een tuinfeest waar het ten doop werd gehouden. Niet veel later, toen Felix zeventien jaar oud was, orkestreerde Felix het sprookjesstuk onder de naam Ouverture Midzomernachtsdroom. Muziek vol geheimzinnigheid vol droom en elfensfeer. Het werd het eerste meesterwerk van een jonge veelbelovende componist. Vijftien jaar later gebruikte hij deze ouverture voor zijn complete toneelmuziek Midzomernachtsdroom. Veelal wordt alleen de ouverture uitgevoerd, en wie kent niet de overbekende Bruiloftsmars. Een complete uitvoering bestaat uit 14 delen. Behalve het symfonieorkest treedt er een verteller op, zingt een sopraan, een mezzosopraan en een vrouwenkoor.