Drukbezocht Dickens Festijn in Maarheeze laat oude tijden herleven

MAARHEEZE – De tijd leek zondag een paar eeuwen stil te hebben gestaan in de Kerkstraat in Maarheeze. Bezoekers van het Dickens Festijn waanden zich daar in de negentiende eeuw. Veel personages en de tijdsgeest uit de boeken van de Engelse schrijver Charles Dickens, bekend van onder meer ‘Oliver Twist’ en ‘A christmas carol’, werden daar tot leven gebracht. 

Behalve met muzikanten, oude ambachten en kraampjes was de Kerkstraat gevuld met de gierige Scrooge, weeskinderen, publieke dames en tal van andere personages met hoge hoeden en bakkebaarden. Het drukbezochte evenement werd opnieuw gehouden door muziekvereniging De Poort van Brabant. “Bijna ieder lid van de vereniging doet vandaag wel iets”, vertelt Jan Valkenburg van de muziekvereniging. Hij schat het aantal betrokken vrijwilligers, figuranten en muzikanten op zo’n driehonderd.

Het Dickens Festijn werd in 2018 voor het laatst gehouden. Twee jaar geleden gooide corona roet in het eten. In jongerencentrum Harlekyn was het zondag een komen en gaan van figuranten. Al in de vroege ochtend werden zij in het pak gehesen en geschminkt. Behalve op de verhalen van Dickens werd er teruggegrepen op de lokale historie. “Zo hebben we onder meer de processie nieuw leven ingeblazen. Die komt dit keer in de plaats van de begrafenisstoet van Scrooge. Zo proberen we steeds iets nieuws. Verder hebben we ervoor gekozen om geen Dickensparade te houden. Bezoekers komen de personages vanzelf tegen in de Kerkstraat”, zegt Valkenburg.

Ook Mijke Truijen, een bewoonster van de Kerkstraat, genoot volop van het Dickens Festijn: “Wij wonen hier nu drie jaar. Voor mij is het de eerste keer dat ik dit meemaak. Het leeft enorm. De straat leent zich ook bijzonder goed voor een evenement als dit. Veel mensen hebben hun huis versierd en hebben zich in nostalgische kleding gehuld. Iedereen heeft er enorm naar toegeleefd. Het zorgt voor veel sfeer.”

Figurant Jos Sweens was rolvast als nieuwbakken postbode van de Koninklijke PTT. Hij nam het stokje over van wijlen Bertil Baten, die deze rol daarvoor speelde. Met een antieke dorpsplattegrond in de hand vroeg hij bezoekers van het Dickens Festijn om hulp bij het vinden van de weg in Maarheeze. Sweens: “Het is hartstikke leuk om te doen. Helaas is er geen sneeuw, want dan was het helemaal af geweest.”

Tijdens het Dickens Festijn waren er behalve straatacts ook optredens van verschillende koren en muziekgezelschappen. Die vonden onder meer plaats in de Gertrudiskerk, de teutenboerderij en op verschillende straatpodia in de Kerkstraat. 

Niet alleen oude tijden herleefden zondag in Maarheeze. Er was ook aandacht voor de hedendaagse realiteit in Oekraïne. Bij de voormalige pastorie werden er door de Oekraïense vluchtelinge Veronika wafels verkocht. Sinds haar verblijf in Nederland bij een gastgezin in Maarheeze heeft de Oekraïense verschillende acties op poten gezet, waaronder een crowdfunding. “Iedereen leeft enorm met haar mee”, zegt Truijen.

De opbrengst gaat naar Veronika’s thuisland om de mensen daar te helpen. Met het ingezamelde geld worden onder meer voeding, kleding, materialen voor reparaties en medische benodigdheden gekocht worden voor mensen in nood.

Door Roy de Leijer