Nieuw memoryspel met Buulse woorden

BUDEL – Gwen Slaats uit Budel heeft een memoryspel gemaakt met woorden uit het Budelse dialect. Ze liet zich hiervoor inspireren door het Buuls lêsplankje, een soort ‘Aap, Noot, Mies’ in het Budels. Het Buuls lêsplankje – uitgegeven in 1996 – heeft typisch Budelse woorden zoals errepul (aardappel), blök (klompen) en knien (konijn). Ook woorden die niet voorkomen op het leesplankje zijn door Slaats gebruikt voor het memoryspel. De Budelse maakte zelf de bijbehorende illustraties.

Voor het memoryspel verzamelde ze 24 Buulse woorden, waaronder kluutjeswaoter (ranja), glassie (knikker) en sokkerspin (suikerspin). Natuurlijk ontbreekt ook ‘kluutje’ niet, het Budelse woord voor snoepje. Slaats: “Dat vind ik zelf het mooiste woord. Vaak laat ik mensen van buiten Budel raden naar de betekenis.”

Het was een leerzaam project. “De meeste jongeren spreken geen Buuls meer, ikzelf ook niet”, vertelt Slaats, die hulp kreeg van Diel Feijen van Junt. 

Slaats kwam erachter dat ze zelf onbewust woorden uit het dialect gebruikt. “Een voorbeeld is knubbel (knoop in touw, red.). Ik wist niet dat dit een typisch Buuls woord is.”

Toch sterft het plaatselijke dialect steeds verder uit. Met het memoryspel wil ze voor een beetje tegenwicht zorgen. “Het lijkt me een heel leuk spel voor opa’s en oma’s om met de kleinkinderen te spelen.” 

Het memoryspel is bij ’t Kluutje in het Schepenhuis in Budel te koop voor de prijs van 14,95 euro.

Door Roy de Leijer