Advocaat Lynn

Hallo,

Wist je dat er in België een onderscheid bestaat tussen dronkenschap en intoxicatie?

  • Intoxicatie is OBJECTIEF en bestaat wanneer de wettelijke norm van alcohol overschreden is. Dit wordt beoordeeld met een ademtest. Voor professionele bestuurders (bus, taxi, vrachtwagen) geldt 0,08 mg/l uitgeademde lucht (= 0,2 promille in bloed). Voor alle andere bestuurders geldt 0,21 mg/l uitgeademde lucht (= 0,5 promille in bloed).
  • Dronkenschap is SUBJECTIEF en wordt beoordeeld aan de hand van de gedragingen, bv.: kan je jouw evenwicht nog bewaren, weet je nog waar je bent, spreek je met een dubbele tong, zijn jouw ogen bloeddoorlopen,…?

Het is perfect mogelijk dat je geïntoxiceerd bent (en dus te veel alcohol in je bloed hebt), maar niet dronken bent. Dit heeft onder andere te maken met je geslacht, je gestalte, hoeveel je gewoon bent, of je erbij gegeten hebt,… Het is dus niet zo eenvoudig als “zoveel glazen mag je drinken”. Omgekeerd is het ook perfect mogelijk dat iemand dronken is zonder te veel alcohol in zijn bloed te hebben. Je kan dus voor elk apart of samen vervolgd worden.

Wanneer de politie dronkenschap noteert, is er geen minnelijke schikking meer mogelijk. Je moet in elk geval voor de politierechter verschijnen.

Wanneer je minder dan 2 jaar je rijbewijs hebt, moet je bij een positieve ademtest ook altijd voor de politierechter verschijnen.

Bij een veroordeling in deze twee situaties, gaat de geldboete altijd gepaard met een rijverbod én het verplicht afleggen van proeven (theorie, praktijk en/of medisch).

Indien je in staat van dronkenschap een ongeval veroorzaakte én de verzekeringsmaatschappij het verband tussen de dronkenschap en het ongeval kan bewijzen, kan zij de schadevergoeding die ze uitbetaalde van je terugvorderen (het zogenaamde regres).

Toch betrapt met een glaasje (te veel) op? Aarzel niet mij te contacteren: ik kan je informeren over de mogelijke gevolgen, je adviseren over en je belangen verdedigen op de zitting. Bel (011/19.40.41 of 0493/25.45.31) of mail (advocaat@lynnmeeuwissen.be) voor een afspraak, of boek rechtstreeks een afspraak via mijn website (www.lynnmeeuwissen.be)!

Dit is alweer de laatste column voor 2022, dus ik wens jullie alvast fijne feestdagen en een gelukkig 2023!

Lynn