Scheiden doet lijden

Met betraande ogen zit ze tegenover me. “Het is bijna twee jaar geleden en ik kan nog steeds niet stoppen met huilen.” Ze wil verder met haar leven, maar komt niet vooruit. Als je relatie eindigt, verlies je zoveel meer dan je relatie. Iets wat vaak onzichtbaar is. En als er verlies is, is er rouw. Zo vaak ook niet gezien. Want zeg nu zelf, heb jij bij een echtscheiding ooit een condoleancekaartje gestuurd?

Bewust afscheid nemen

Ook het einde van een relatie vraagt om afscheid. Een afscheid van elkaar als partners. Niet als ouders. Ex-partners bestaan, ex-ouders niet. Uit elkaar gaan, om welke reden dan ook, vraagt om een gemarkeerd afscheid. Samen en/of apart. Extern en vanbinnen. Zonder afscheid te nemen, kunnen we immers niet rouwen. Daarvoor moeten we allereerst erkennen dat er verlies is.

Verlies van méér dan alleen je relatie 

“Zijn vertrek heeft mijn leven op zijn kop gezet. Ik heb niet alleen mijn man verloren, maar moest mijn leven opnieuw inrichten. Ik moest verhuizen, de kinderen gingen mee. Ik was altijd thuis voor de kinderen, zodat hij carrière kon maken. Nu moest ik een baan zoeken en zorgen dat ik financieel onafhankelijk was. Ik verloor mijn schoonfamilie en voel me er niet meer thuis met verjaardagen.” 

Haar verhaal vertelt over de verliezen die de verbroken relatie met zich meebrengt. Ik vraag haar om er een stapel van te maken. Voor elk verlies een blok, het wordt een toren. Ineens is het meer ‘normaal’ dat ze moeite heeft om verder te gaan. Ze kan zien wat ze nog meer heeft verloren.

Terugkijken en verder gaan

Stuk voor stuk werken we de verliezen door. Om verder te gaan, moet ze eerst terugkijken. Naar wat ze precies heeft verloren, maar ook naar haar aandeel in de relatie. Dat is pijnlijk, maar helpend om een stap vooruit te kunnen zetten. “Ik zie nu hoe ik me heb aangepast en daarmee zijn afwezigheid ook heb ‘gefaciliteerd’. Hoe kan ik dat nu anders doen, zodat ik ook mijn eigen leven leef?”

Intussen vertelt ze over de scheiding van haar ouders, toen ze een klein meisje was. Hoe ze daar al heeft geleerd om voor haar zusje te zorgen en goed te kijken naar wat er in het gezin nodig was. Zo heeft ze het in haar eigen gezin ook gedaan. 

Waar en toch ook weer niet

‘Scheiden doet lijden’ is een bekend spreekwoord dat waarheid bevat. En soms ook niet. Als ex-partners samen goed-genoeg ouders kunnen zijn, dan is dat voor de kinderen beter dan te moeten wonen in een huis vol spanning. 

Natuurlijk, kinderen zien hun ouders graag samen en hopen na een scheiding vaak nog lang dat het weer goed komt. Maar ruzie en onrust, ook onder de waterlijn, zorgen voor een onveilige omgeving. Kinderen pikken deze spanning feilloos op, waardoor zorgeloos opgroeien moeilijker wordt. En voordat je het door hebt, herhaalt de geschiedenis zich…

Meer weten over omgaan met verlies, rouw en trauma? 

Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail voor een kennismaking: info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars.

Jeanne van Mierlo

Verlies- en rouwtherapeut