Goed filmjaar voor Hamont-Achel 

HAMONT-ACHEL – 2022 is een goed jaar voor de Belgische cinema. Vorige week kon een volledig uitverkochte Cinema Walburg genieten van ‘Zillion’ en de natuurdocumentaire ‘Onze Natuur’ lokte in twee voorstellingen 510 unieke bezoekers. 

Tijdens het grootste en meest prestigieuze filmfestival ter wereld in Cannes werden dit jaar 4 films in première vertoond. ‘Rebel’ buiten competitie, ‘Tori et Lokita’ van de gebroeders Dardenne, ‘De Acht Bergen’ van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch en ‘Close’ van Lukas Dhont. Alle drie deze films vielen in de prijzen. ‘Rebel’ en ‘Tori et Lokita’ werden reeds vertoond in Cinema Walburg. ‘De Acht Bergen’ wordt vertoond op 2 februari en op donderdag 22 december is het de beurt aan ‘Close’. 

Het verhaal: Leo en Remi zijn allebei 13 jaar oud en zijn vrienden sinds hun kindertijd. Het is een onschuldige, tedere en vanzelfsprekende vriendschap. Als ze naar de middelbare school gaan, verandert dat. Leo keert zich beetje bij beetje af van Remi. Om aansluiting te vinden bij de stoere jongens gaat hij ijshockey spelen. Er ontstaan spanningen tussen beide vrienden en dan gebeurt er iets onomkeerbaar…. Naast de Grand Prix  in Cannes is ‘Close’ genomineerd voor een Golden Globe Award als Beste Buitenlandse Film en weten we weldra of de film ook nominaties voor de Oscars weet binnen te rijven. De film is zonder meer aan te raden en we kunnen het niet beter zeggen dat de volgende journalist : “Je hoeft geen chauvinist te zijn om te zien dat ‘Close’ een van de meest gevoelige, intelligente, kortom, beste film van het jaar is. Lukas Dhont en zijn prachtige protagonisten laten je compleet weerloos achter. Ga dus kijken. Laat u overmannen. En als u het ook voelt, huil dan. Zonder gêne.” Tickets enkel verkrijgbaar aan de kassa. De kassa is open vanaf 19.30 uur!  

Foto ‘Close’ affiche