Skyline Maarheeze wordt vierkante blokkendoos van 20 meter hoog! 

Over een niet al te lange tijd zal het zover zijn. Als het aan Refresco ligt in ieder geval. Het bedrijf heeft grote uitbreidingsplannen en Maarheeze zal het weten. Het liefst als het te laat is om nog in te grijpen. 

Een grote hal van twintig meter hoog zal het worden (zo hoog als een woonflat van 7 verdiepingen). De flora en fauna zal inleveren. Bomen zullen worden gekapt of uitdrogen. Bossen verdwijnen. Vreemd genoeg heeft een rechter de uitbreiding van de watervergunning ineens weer goedgekeurd. Een erg vreemde beslissing als je het de vereniging Duurzaam en Groen Maarheeze-Zuid vraagt, want het zakkende grondwaterpeil is alarmerend en het wordt steeds erger. Boeren mogen hun land niet bewateren en we moeten allemaal zuiniger aan doen. De vooruitzichten ten aanzien van het grondwater zijn somber. Hoe kan deze beslissing nu genomen worden? 

De gevolgen zullen in eerste instantie vooral voor de omwonenden van Refresco het meest zichtbaar zijn, maar uiteindelijk zullen alle dorpsbewoners last ondervinden van de uitbreiding. Verzakkende huizen, watertekorten, veel zwaar vrachtverkeer en het aanzien van het dorpsgezicht.  

Refresco, voorheen de 7-Up-fabriek, was ooit een klein familiebedrijf, dat stond aan de rand van een woonwijk, inmiddels op slechts dertig meter afstand van de huizen. Door de tijd heen is het bedrijf flink gegroeid. Het is nu alweer jarenlang in handen van buitenlandse investeerders, zonder banden met de lokale bevolking. Refresco heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam, heeft wereldwijd nog 64 andere fabrieken met 282 productielijnen en heeft een omzet van 4,2 miljard. Ze hebben veel afzet, vooral in het buitenland en hun plannen zijn voornamelijk gericht op groeien en nog meer afzet. Een ware multinational gericht op winst. Het eerdere sentiment dat veel dorpsbewoners hadden met de plaatselijke 7-Up, heeft plaatsgemaakt voor een ander gevoel: wantrouwen. 

Groter en groter moet het bedrijf worden, ten koste van een woonwijk, een dorp, de leefbaarheid en de mensen die er wonen. We zijn op een punt gekomen waarop gezegd moet worden dat verdere groei onverantwoord is. Een bedrijf als dit ís al te groot voor een woonwijk. Zo dichtbij. Ze halen ons water weg voor de buitenlandse markt, maar brengen niets terug. Werkgelegenheid dan misschien? De mechatronische ontwikkelingen halen ons in. Het nu al beperkte aantal handjes wordt vervangen door nieuwe technieken.  

Is dit nieuws voor jou, wil je deze ontwikkelingen volgen of maak ook jij je grote zorgen over de inrichting van ons dorp? Stuur dan een email naar duurzaam-en-groen@maarheeze-zuid.nl en sluit je aan bij onze vereniging. Wij willen bouwen aan leefbaarheid, niet aan blokkendozen en nog meer verkeersstromen.

Vereniging Duurzaam en Groen Maarheeze-Zuid