Leerlingen BRAVO! College doneren speelgoedkast aan Voedselkasten Cranendonck

BUDEL – Er waren al voedselkasten en een kledingkast, maar nu kunnen inwoners van de gemeente Cranendonck die het financieel moeilijk hebben ook gebruik maken van een speelgoedkast. De kast, inclusief enkele dozen met spoelgoed, werd deze week door leerlingen van het BRAVO! College in Budel geschonken aan het sociale initiatief Voedselkasten Cranendonck.

Door Roy de Leijer 

De donatie vond plaats in het kader van het project ‘Take Care’. Leerlingen uit mavo 3 van het BRAVO! College mochten daarbij een doelgroep kiezen waarvoor ze zich zouden inzetten. Een viertal leerlingen besloot een oude kast op te pimpen voor Voedselkasten Cranendonck. De kast werd opgefleurd en aan de bovenzijde voorzien van dakleer, zodat het meubelstuk beter bestand is tegen de weersinvloeden. Ook werd er door de leerlingen speelgoed ingezameld.

Elles Roosenboom en Margret Hendriks van Voedselkasten Cranendonck zijn blij met de speelgoedkast. Ze hopen dat gezinnen die moeite hebben met rondkomen daardoor een fijne kerst tegemoet zien.

Het sociale initiatief Voedselkasten Cranendonck ging eind september van start. Roosenboom en Hendriks hebben beiden een voedselkast in hun Budelse voortuinen staan. De kasten met houdbare producten zijn bedoeld voor inwoners van de gemeente Cranendonck. Mensen die door de hoge inflatie en energiekosten financieel de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen kunnen een paar keer per week eten en verzorgingsproducten uit de kasten pakken. Het is niet de bedoeling dat dit steeds dezelfde producten zijn. Op die manier wordt er ook met andere gebruikers rekening gehouden. 

Daarnaast zijn Roosenboom en Hendriks gestart met een ander initiatief. Onder de noemer ‘Eten wat de pot schaft’ wordt er twee keer in de maand gekookt voor mensen die moeite hebben om rond te komen.

Voedselkasten staan er inmiddels ook in Budel-Schoot en Maarheeze. Bij Hendriks staat (achter de poort) ook een kledingkast. Daar is deze week de speelgoedkast bijgekomen.

Roosenboom: “De vraag naar voedsel en kleding is de laatste weken alleen maar toegenomen. Mensen komen steeds verder in de problemen nu het kouder wordt en de energierekening verder stijgt.”

Hendriks: “Er ontstaan steeds meer schrijnende situaties. Alle uitgaven stapelen zich op. Veel mensen houden daardoor onder aan de streep niets meer over. Het probleem speelt ook bij middeninkomens. Deze mensen vallen vaak tussen wal en schip omdat ze niet in aanmerking komen voor de voedselbank.”

Hendriks en Roosenboom merken dat mensen soms moeite hebben om producten uit de kasten te pakken. Hendriks: “Ik zie regelmatig mensen die ’s avonds met een zaklamp langskomen omdat ze zich schamen.” Dat is nergens voor nodig, vindt Elles: “Bovendien zien voorbijgangers niet of mensen producten pakken of doneren.”

Er kan nog volop voedsel worden gedoneerd. Ook speelgoed en kleding zijn welkom. Levensmiddelen mogen een paar weken tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten, maar niet eroverheen. Hendriks: “Ook kerstpakketten zijn welkom. Daar zitten veel spullen in die niet worden gebruikt, maar waar andere mensen heel erg blij mee zijn.”

Roosenboom en Hendriks hopen dat er in alle Cranendonckse kernen, dus ook in Gastel, Soerendonk en Budel-Dorplein, kasten komen te staan.

De locaties van de voedselkasten, kledingkast en speelgoedkast zijn te vinden op de Facebook-pagina van Voedselkasten Cranendonck. Voor meer informatie: voedselkastencranendonck@hotmail.com.