Studenten zoeken (Cicerones) gidsen op

BUDEL-DORPLEIN – Studenten van Het College Weert, hebben contact gezocht met twee Cicerones uit Dorplein. Zij hadden als studieopdracht het ontstaan van de KZM (Kempense Zink Maatschappij, nu Nyrstar) en van Dorplein uit te zoeken. Zij waren goed voorbereid, met vragenlijst, GSM en laptop. In verband met de Wet op de Privacy vroegen zij of ze alles van dit gesprek mochten opnemen. Lucienne en Emiel Dor waren afkomstig uit het Waalse gedeelte van België. De taal die zij spraken was Frans, wat hier nog een groot probleem was. Hoe kwamen Lucienne en Emiel in Dorplein terecht?  Zij waren eerst in Luik geweest om daar een zinkfabriek te bouwen. Omdat daar al veel vervuilende industrie was kregen zij geen toestemming. Toen zijn ze verder gaan zoeken, en in 1892 kwamen zij in Weert. Hier kregen zij ook geen toestemming. Ze hebben toen hier een woest en drassig stuk hei gevonden van 625 ha., met als voordeel de IJzeren Rijn en de Zuid Willemsvaart. Het voordeel was de aanvoer van de materialen die ze nodig hadden voor de bouw, maar daarna ook de afvoer van de producten. Hiervoor werd een speciaal smalspoor ( industrie spoor ) aangelegd. En een nog groter voordeel een groot uitwaaigebied voor de rook als de Zinkfabriek in bedrijf was. Lucienne en Emiel waren echte techneuten, en met een paar grote geldschieters die de grond kochten voor 50.000 Belgische Francs hebben zij de fabriek kunnen bouwen.

Het grote probleem was ook nog om aan personeel te komen. En voor het personeel moest er ook onderdak komen. Tijdens de bouw van de fabriek is men ook begonnen met het bouwen van huizen. O.a. Hotel St. Joseph in de volksmond De Cantine. Dit gebouw werd gebruikt om er de vrijgezellen die op de Zink werkten in onder te brengen. In de Cantine waren vele voorzieningen ondergebracht o.a. café, restaurant, winkel, wasserij, bakkerij, ziekenzaal, school en later ook een kapel.

Het ontstaan van (Nieuwdorp) zoals Dorplein in het begin werd genoemd, later in de volksmond (de Hej), is nu nog goed te zien aan de bouwstijl van de huizen, hoofdzakelijk Waalse stijl. Het verhaal dat we aan deze 2 studenten hebben verteld en andere bijzonderheden van het historische Dorplein willen wij graag aan iedereen vertellen. Na afspraak staan de Cicerones (gidsen) klaar om u rond te leiden. Het kost € 2 per persoon, kinderen onder de 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt 2 tot 2,5 uur en gaat over goed begaanbare wegen.  Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding maak dan een afspraak met Coördinator Wim Cremers tel. 0031 495 492598 of 0031 6 2296 1675 het kan ook via e-mail ciceronesdorplein@gmail.com

De Cicerones van Dorplein. Foto is gemaakt door Jack Roosen.