Leerlingen BRAVO! College buigen zich over toekomst gemeente Cranendonck

BUDEL – Onder het mom ‘de jeugd heeft de toekomst’ verdiepten ruim honderd leerlingen van het BRAVO! College in Budel zich op de valreep van het nieuwe jaar een week lang in de lokale politiek. De insteek daarbij was hoe de gemeente Cranendonck er in 2030 uit moet zien.

Door Roy de Leijer

Voor de projectweek werkte het BRAVO! College samen met de Cranendonckse politieke partij Pro6. “We vinden het belangrijk dat onze leerlingen weten wat er in de regio speelt. Er zijn raakvlakken met de jeugd- en politiekdagen waaraan we met de school deelnemen. Leerlingen leren hierbij onder meer debatteren en het pitchen van een project”, vertelt schooldirecteur Ruben Barten van het BRAVO! College.

Pro6-gemeenteraadslid Bart Kraaijvanger wil met het project de lokale politiek dichter bij de Cranendonckse jeugd brengen. “Als het aan mij ligt, dan vormt het de opmaat naar een jongerenraad in de gemeente”, aldus Kraaijvanger.

Tijdens de projectweek kregen de leerlingen onder meer gastlessen van voorlichtingscentrum ProDemos, verschillende inwoners en ambtenaren van de gemeente. De jongeren kregen onder meer inzicht in het opstellen van een gemeentebegroting. Daarnaast bezochten ze verschillende plekken en personen in de gemeente om zo een beter beeld bij een onderwerp te krijgen. Zo maakte de PG-afdeling (psychogeriatrische zorg) van zorgcentrum Marishof in Maarheeze indruk op de jongeren, die verder onder meer gemeenschapshuis De Borgh en het asielzoekerscentrum in Budel en het voormalige fabrieksdorp in Budel-Dorplein bezochten. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag met hun eigen gemeentebegroting. Hierbij mochten ze 50 miljoen euro verdelen.

De verschillende toekomstvisies werden op donderdag 22 december aan elkaar gepresenteerd. Dat gebeurde onder meer in de vorm van een podcast, presentatie of vlog. Tijdens de presentaties viel op dat de meeste jongeren vooralsnog weinig behoefte lijken te hebben om uit te vliegen naar een ander dorp of stad. Het liefst blijven ze in hun huidige woonplaats wonen, of in een andere Cranendonckse kern. Wel zien de leerlingen een aantal verbeterpunten voor hun leefomgeving. Zo moeten er met name in de kleine kernen betere voorzieningen komen. Verder staan onder meer een nieuw winkelcentrum, een ziekenhuis, bioscoop en McDonald’s op het verlanglijstje. En als het aan de BRAVO!-leerlingen ligt, dan krijgt het zwembad in Budel een flinke upgrade.

Om de vergrijzing tegen te gaan moet het vestigingsklimaat voor populaire bedrijven worden verbeterd. Dat houdt de gemeente aantrekkelijk voor jongeren om er te wonen en werken. Dat geldt niet alleen voor huidige inwoners, maar ook voor nieuwkomers. Om iedereen onderdak te kunnen bieden moeten er wel meer huizen worden gebouwd. Het liefst een goede mix van koop- en huurwoningen. Cranendonck mag hiervoor best wat groeien. 

Verder moet het onderwijsaanbod bij het BRAVO! College verder worden uitgebouwd. Ook het klimaat wordt belangrijk gevonden. Zo moeten er meer bomen worden geplant. En als het aan de Cranendonckse jongeren ligt, dan wordt het straatbeeld in 2030 gedomineerd door elektrische auto’s. 

Het beste groepje mag hun toekomstvisie voor 2030 uiteindelijk presenteren voor ouders en eventueel de gemeente Cranendonck later dit schooljaar.