Sint-Theunis git door dit joar 

PELT – De Sint-Theunis feesten op het Herent (Pelt) zullen na 2 jaar verplichte onderbreking opnieuw doorgaan.  Na de volledig afgelaste editie in 2021 (die vervangen werd door het Henter gazetje) en de minimale editie van 2022 (met enkel de afscheidsviering van de parochie kerk), zal er in 2023 terug een volwaardig Sint-Theunis feest plaatsvinden.

De traditie van de Sint-Theunisfeesten gaat al decennia terug in de tijd. Vroeger werden offergaven verkocht buiten aan de oude kapel, vanaf de begin jaren ’60 buiten aan de toen pas gebouwde kerk (1963). Na de zeer strenge winter van 1979 werd er besloten om de volgende edities van de Sint-Theunisfeesten te laten doorgaan in de parochiezaal.

De festiviteiten zijn verspreid over 4 dagen en hebben hun hoogtepunt bij de verkoop van de offergave in zaal OC De Vranken op dinsdag 17 januari. Vanaf 10h30 begint de traditionele verkoop van aangebrachte offergaven. Een varkenskop, vleeswaren, kippen, konijnen, een paaskaars en tal van offergaven zullen per opbod worden verkocht aan de meestbiedende. Ambiance troef natuurlijk, en met een vleugje actualiteit er bij. Tijdens de verkoop zal ook de keuken open zijn en kan er aan tafel aangeschoven worden voor spek met ei of bloedworst met appelmoes. Op vrijdag 13 januari om 20.00 uur staat de grote zettersprijskamp op het programma in het ontmoetingscentrum De Vranken.

Zaterdagnamiddag 14 januari is er een kindernamiddag gepland.

Op zondag 15 januar kan men rond de middag aanschuiven voor het Breugheliaans eetfestijn om vervolgens te starten aan de Sint-Theuniswandeling.  Een prachtige wandeling van 6 of 10 km uitgestippeld en georganiseerd door De Dommeltrippers doorheen de natuur van ’t Herent en de Kolis. Na de wandeling is het dan tijd voor boekweitkoek of spek met ei. Het zullen duidelijk weer drukke dagen worden in het Herent! Het volledige programma is terug te vinden op www.st-theunis.be.

De Sint-Theunis viering is ook geselecteerd als een van de 100 Limburgse levende traditie in het kader van erfgoedproject van Volkskunde Limburg dat gesteund wordt door Immaterieel Erfgoed Vlaanderen. De verantwoordelijke van dit erfgoedproject zullen bij de komende viering aanwezig zijn. Dit project wil 100 Limburgse levende tradities en gebruiken in kaart brengen en hiervan verslag uitbrengen. Hun artikel en foto’s verschijnen vervolgens  op de website van Volkskunde Limburg (www.volkskunde-limburg.be) en op de website van Immaterieel Erfgoed Vlaanderen (www.immaterieelerfgoed.be). 

Dus als er mensen zijn die hen nog meer info over de Sint-Theunisfeesten op ’t Herent kunnen bezorgen zijn van harte welkom.