Veldwespen

In onze huiselijke omgeving hebben we in de nazomer regelmatig last van wespen die ons lastig vallen als we rustig ons drankje in de tuin nuttigen. Het zijn wespen die afgewerkt zijn. Het wespennest hoeft niet meer uitgebreid te worden en er hoeft geen voedsel verzameld te worden voor larven van nieuwe wespen. Dus gaan ze voor zichzelf op voedsel uit en vinden dat bij ons in de buurt. De nesten van deze wespen kunnen heel groot zijn en te vinden in de grond, in spouwmuren of zolders. In de natuur zijn er ook wespen die een relatief klein nest maken, namelijk de veldwespen. Pakweg voor een honderd nieuwe nakomelingen wordt er een nest gebouwd en dat wordt dan met gekauwde houtvezels vastgemaakt aan een takje. Het bijzondere van deze nesten is dat ze aan de buitenkant helemaal open zijn, je kunt de werksters dan de nodige arbeid zien verrichten om nieuwe nestcellen te maken of larven voedsel te geven. Ook bij deze nesten overwinteren alleen de nieuwe koninginnen die in het voorjaar een nieuw nest beginnen. We onderscheiden de Franse veldwesp en de Bergveldwesp. Beiden zijn door klimaatopwarming ‘onze kant’ opgekomen en regelmatig in onze natuur aan te treffen. De Franse veldwesp heeft meer oranje antennen en vleugels, de Bergveldwesp (zie foto) heeft meer een donker uiterlijk met zwarte antennes. 

Info: Wiel Zentjens   w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA