Peltse Mondiale Raad steunde in 2022 gebieden in nood op 3 continenten

PELT – Elk jaar stelt de gemeente Pelt een noodhulp budget ter beschikking voor haar Mondiale Raad. Dat budget wordt vervolgens aan ontwikkelingsgebieden in urgente noodsituaties toegekend. In 2022 was het totaalbedrag aan noodsteun 11.250 euro in verschillende gebieden op 3 continenten, Azië, Afrika en Oceanië. 

Dankzij het advies van de Modiale Raad kan de gemeente Pelt uitmaken welke gebieden en organisaties jaarlijks het hardst een steunbedrag uit dit budget verdienen. Zo kon NGO Kiyo in de Filippijnen genieten van 1000 euro aan noodhulp n.a.v. de schadelijke gevolgen van tyfoon Odette. Artsen Zonder Grenzen kon op twee plaatsen in de wereld telkens rekenen op 1000 euro steun. Enerzijds in Afghanistan n.a.v. een aardbeving en anderzijds in Madagaskar, na cycloon Batsirai er een ravage aanrichtte. Er ging tevens 3000 euro naar Oxfam Solidariteit om de hongersnood te bestrijden in ‘de Hoorn van Afrika’ (Ethiopië, Somalië, Eritrea en Djibouti). Er ging 3000 euro van het noodhulp budget naar Rode Kruis Vlaanderen, die in Pakistan hulp bood n.a.v. overstromingen. Ook in Nigeria worden mensen geconfronteerd met de meest dodelijke overstromingen in jaren. Daarom werd er 750 euro overgemaakt naar International Federation Red Cross. Er werd 1000 euro gestort aan Oxfam België zodat zij steun kunnen bieden aan de organisatie die in Burkina Faso voedselbonnen levert aan moeders. Oxfam België kon tot slot nog rekenen op 500 euro om de Salomonseilanden in Oceanië te helpen die een periode van voedseltekorten meemaken als gevolg van de klimaatrampen in de omgeving.

Eerder dit jaar subsidieert de gemeente Pelt ook 13 unieke projecten voor een totaalbedrag van 42.500 euro. Meer info vind je op Projectsubsidies Mondiale Raad – Gemeente Pelt.