Nieuwjaarszingen brengt veel kinderen op de been

BUDEL – Honderden Cranendonckse basisscholieren trokken zaterdag, op de laatste ochtend van het jaar, zingend door straten. Daar brachten ze het traditionele nieuwjaarslied ‘Vrouwke, vrouwke neejaorgèven’ ten gehore. Onder meer in het centrum van Budel en de omliggende straten bracht het volksgebruik veel kinderen op de been.

Door Roy de Leijer

In de hal van het gemeentehuis kwamen kinderen massaal een serenade brengen aan burgemeester Roland van Kessel. Daar vond volgens goed gebruik de start van het nieuwjaarszingen plaats. Dat gebeurde zaterdag weer voor het eerst in twee jaar. Corona gooide eind 2020 en 2021 telkens roet in het eten. De kinderen wisten het gemeentehuis nog altijd goed te vinden. De burgemeester deelde er honderden snoepzakken uit als beloning voor het vertolken van het nieuwjaarslied. Vaak werd daarna de rest van het centrum aangedaan, zodat de jeugdige zangertjes na een bezoek aan de winkeliers met een goedgevulde plastic zak of rugzak huiswaarts konden gaan of eerst een ander deel van het bezochten.

In Cranendonck wordt, met uitzondering van Maarheeze, in alle kernen gezongen. Dit gebeurt in het Budelse of Soerendonkse dialect. Hier en daar verschilt de liedtekst. En waar in de meeste kernen wordt gezongen voor snoepgoed of een speelgoedje, krijgen kinderen in Soerendonk doorgaans een bijdrage voor de spaarpot. 

Foto Jos Meusen