Wanneer schakel je een notaris in?

Veel mensen hebben vroeg of laat een keer te maken met een notaris, denk maar bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. Maar waar heb je eigenlijk een notaris nog meer voor nodig? En hoeveel kost het eigenlijk om een notaris in te huren? Deze vragen worden vaak gegoogeld, dus leggen we het in dit artikel allemaal uit!

Wat doet een notaris?
Een notaris helpt mensen om bindende en rechtsgeldige afspraken te maken met elkaar. Er zijn verschillende situaties te bedenken waar dit bij nodig is. Denk maar bijvoorbeeld aan het (ver)kopen van vastgoed of afspraken die je moet maken rondom je zakelijke onderneming. Je kunt naar een notaris stappen voor juridisch advies rondom het maken van deze rechtsgeldige afspraken. Verder is een notaris bevoegd om deze afspraken in een notariële akte vast te leggen. Deze notariële akte is bindend en rechtsgeldig en zorgt voor houvast als omstandigheden veranderen, of als er een meningsverschil is. 

Wanneer een notaris inschakelen?
Soms is het wettelijk verplicht om een notaris in te schakelen, maar in andere gevallen is het slechts aan te raden. Veel notarissen hebben zich gespecialiseerd in één of een aantal werkterreinen. Hieronder zetten we op een rijtje wanneer het wettelijk verplicht of alleen geadviseerd is om naar een notaris te gaan:

Privé
Voor privézaken (hiermee bedoelen we bijvoorbeeld familiezaken of het opstellen van een testament bijvoorbeeld) is het in de volgende situaties verplicht om een notaris in te schakelen:

  • Opstellen testament
  • Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstellen
  • Schenkingsovereenkomst opstellen

In de volgende privé situaties is het aan te raden om advies in te winnen van een notaris:

  • Samenlevingscontract opstellen (dit kan dus inderdaad ook zonder een notaris)
  • Afspraken vastleggen over schenkingen
  • Levenstestament opstellen (let op, dit gaat dus om een testament bij leven)
  • Erfenis verdelen en afhandelen

 Vastgoed (ver)kopen
Heb je een woning of bedrijfspand die je wilt (ver)kopen? Dan moet er altijd verplicht een notaris aan te pas komen. Hij of zij kan alle afspraken bindend vastleggen in de notariële akte en begeleidt de overdracht. Verder is een notaris ook verplicht als er een executieveiling plaatsvindt.

Zakelijk
Ook op zakelijk gebied kun je een notaris inschakelen en in het geval van vastleggen van rechtsgeldige afspraken is dit ook verplicht. Een notaris houdt dan niet alleen rekening met je zakelijke belang, maar ook met je privésituatie. De notaris adviseert je bijvoorbeeld welke rechtsvorm je het beste kunt aanhouden in je onderneming, zoals een bv, nv, vennootschap onder firma, et cetera. Vervolgens kan de notaris dit in een notariële akte vaststellen. Ook is de notaris bevoegd om wijzigingen aan te brengen in de statuten, eigendommen en aandelen, bijvoorbeeld als er sprake is van een overdracht of verpanding. 

Hoeveel kost een notaris?
Zoals je kunt lezen, komt een notaris in verschillende situaties om de hoek kijken en is het soms zelfs verplicht. Notarissen kunnen hun eigen tarieven vaststellen en de prijzen lopen daarom nogal uiteen. Het is dus moeilijk om een vaste prijs te noemen. Je doet er goed aan om offertes aan te vragen. Dit is in de meeste gevallen gratis en vrijblijvend en kan makkelijk via internet op speciale vergelijkingswebsites zoals deGoedkoopsteNotaris.nl. Op deze manier heb je meer zicht op wat de verwachte kosten zullen zijn!