Rododendron

Wereldwijd komen zo’n 1000 verschillende soorten rododendrons voor met allemaal verschillende groottes en kleuren. 

We kunnen ze aantreffen vanaf de bijna permanent bevroren bodem van Siberië tot aan in bomen groeiende soorten in tropisch Nieuw-Guinea. 

De naam Rododendron komt uit de Oudgriekse taal. Het woord Rhodos betekend roos, terwijl Dendron vertaalt naar boom.  De naam betekent dus letterlijk rozenboom. Ze behoren dus tot het geslacht Rododendron, waaronder ook de azalea’s vallen. Sommigen blijven erg klein en worden soms niet groter dan een 15 centimeter, terwijl andere wilde Rododendrons tot bomen van wel 20 meter hoog kunnen uitgroeien. 

Zowel bloemen als blad van sommige Rododendrons geuren buitengewoon verfijnd.  De (Pontische) Rododendron (Rododendron Ponticum) is inheems in zuidelijk Europa, maar wordt hier veel aangeplant vanwege zijn mooie bloemen.

Veel Rododendrons zijn giftig, de giftige ingrediënten, greyanotoxinen komen niet alleen voor in bladeren, maar ook in nectar en stuifmeel. Rododendrons kunnen zich handhaven in een grote diversiteit aan leefgebieden, maar vooral in zure bossen vormt de soort een probleem en kan ze de ondergroei volledig gaan domineren waardoor de natuurlijke bosvegetatie volledig wordt verdrongen. Doordat rododendron een permanent bladerdek vormt wordt ook de kieming van boomsoorten sterk beperkt waardoor geen natuurlijke bosverjonging optreedt. 

Daarnaast is de soort een gastheer voor schimmelziektes die ook inheemse soorten zoals eiken en beuk kunnen aantasten. In zure bossen met een hoofddoelstelling voor natuur, of nabij heide wordt de soort dan ook bestreden. 

Ook in productiebossen kan de soort voor problemen zorgen door overdracht van ziektes en toegankelijk voor exploitatie. De Rododendron is een populaire sierheester en hoeft zeker niet overal te worden bestreden.Vooral in kasteelparken vormt de Rododendron een belangrijk esthetisch element.  

Foto en tekst Jan de Bruijn.

Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck? Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.