We MéLe pakt flink uit met oudejaarsconference ‘Koekemarello’

BUDEL – Na twee jaar coronapech mocht cabaretgroep We MéLe uit Budel-Schoot tussen kerst en oud en nieuw dan eindelijk haar oudejaarsconference ‘Koekemarello’ op de planken brengen.

Door RdL

Het lange wachten werd beloond. De groep, speciaal voor de gelegenheid in een XXL-opstelling, kan terugkijken op een geslaagde reeks voorstellingen in gemeenschapshuis De Borgh in Budel.

De vier uitverkochte shows vonden zoals gebruikelijk plaats onder de vlag van Lexke Theatercafé. Met de oudejaarsconference was We MéLe een waardige opvolger van Arian Compen, die in 2019 als laatste conferencier zijn opwachting maakte in De Borgh. We MéLe was al gevraagd voor de conference in 2020, maar corona gooide de afgelopen jaren telkens roet in het eten.

Met hun muzikale verteltheater gooiden de Schotenaren het ietwat over een andere boeg dan hun voorgangers. De cabaretgroep, bestaande uit Noud van Leeuwen, Henk van Meijl en Jos de Werdt, kreeg voor de oudejaarsshow versterking van Jordi van Leeuwen en Marcel van Gils. Onder meer in muzikaal opzicht waren zij van toegevoegde waarde. Het vijftal wist het publiek drie avonden en een middag lang te boeien met haar kijk op het afgelopen jaar. Hoewel er soms ook uitstapjes werden gemaakt naar 2020 en 2021.

In de bijna drie uur durende show kreeg We MéLe de handen veelvuldig op elkaar. Dat deden ze met een mix van grappige sketches en veelal gevoelige liedjes, waarin vaak de liefde centraal stond. Maar bijvoorbeeld ook kleine ergernissen werden bezongen. En natuurlijk mocht het carnaval niet ontbreken bij de groep die in 2004 de Budelse liedjeswedstrijd de Blèravond won. Er werd vooral in het Budelse dialect gezongen, maar soms klonk er ook een vleugje Frans en Engels. 

Vermakelijk was het telefoongesprek met Junt, waarbij de Budelse tongval vanzelfsprekend niet ontbrak. Grappig was ook de persiflage van de in Cranendonck bekende tv-commercial van HelloTV, waarin dit keer niet de Kerkstraat Budel, maar de Grootschoterweg in Budel-Schoot centraal stond.

Andere thema’s die de revue passeerden waren onder meer het AZC in Budel en de Cranendonckse voetbalderby’s. Ook was er aandacht voor stiekeme discriminatie: ‘Waarom is er wel een Os Moen, maar geen Ozze Vajer?’. Verder werden de nodige prominente en minder prominente Cranendonckers door het vijftal op de hak genomen. Ook de gemeenteraadsverkiezingen in maart waren een dankbaar onderwerp om nog eens uitgebreid te belichten. 

Voor wie de oudejaarsvoorstelling van We MéLe heeft gemist: volgend jaar in de periode tussen kerst en oud en nieuw is cabaretgroep opnieuw aan de beurt. Dan wordt er teruggeblikt op 2023.


Foto Bart Cuijpers