Sporenwandeling Heezerenbosch: “je neus achterna”

HEEZE – Bij het zoeken naar sporen denk je al gauw aan pootafdrukken van dieren, maar er is natuurlijk veel meer: er zijn loopsporen, haksporen, veren, uitwerpselen, behuizing, vraatsporen, schedels.  En dan hebben we nog helemaal niet over de sporen die de mens heeft achtergelaten in het landschap. Op zondag 15 januari kan iedereen daar meer over te weten komen tijdens een publiekswandeling van IVN Heeze-Leende. Deze keer gaan we naar het Heezerenbosch en de Groote Heide. Het vertrek is om 14.00 uur vanaf het einde van de verharde weg Heezerenbosch in Heeze.

Tijdens deze wandeling gaan we dus spoorzoeken. Sporen van de mens zie je bij het Heezerenbosch o.a. in de oude verbindingsweg tussen Heeze en Valkenswaard. En niet te vergeten het Bels lijntje, de vroegere spoorlijn. Maar ook sporen van dieren, loopsporen van konijnen, vogels en reeën, haksporen van spechten. Er zijn veel meer sporen te vinden dan je op het eerste gezicht zou denken. Nog meer sporen: de ontwikkeling van het landschap. Tijdens het lopen zullen we af en toe ook stil staan bij het ontstaan van het landschap, de hei, de laagtes, het bos en de zandbulten. Hier zien we zowel de invloed van de mens als van de natuur.

De gebieden waar wij zullen wandelen zijn zeer interessant. Het Heezerenbosch bestaat uit vrij uitgestrekte stuifzanden met zware oude vliegdennen met ondergroei van bochtige smele, veel open plekken en enkele vennetjes. Hier groeit tegenwoordig weer de kleine zonnedauw, moeraswolfsklauw en moerashertshooi. Ook klokjesgentiaan komt in dit gebied voor, in de zomer wel te verstaan.

Genoeg te zien dus en dat “direct om de hoek”. De wandeling is geschikt voor het hele gezin. Voor meer informatie over IVN Natuureduactie: zie www.ivn.nl/heeze-leende