50 Jaar KS de Heiknuuters in Dorplein

BUDEL-DORPLEIN – In 2023 bestaan de Heiknuuters 50 jaar, geen carnavalsjubileum maar wel reden genoeg om de alle Heiknuuters en dus Dorplein een mooie en blijvende herinnering te schenken. KS de Heiknuuters is opgericht in 1973. Een aantal rasechte Dorpleiners te weten Theo Kerkhofs en Sjang Velter belegden een vergadering en op deze avond werd cv de Heiknuuters geboren. De naam werd gekozen vanwege de vroegere benaming van Dorplein ‘De Auw Hei’. Een vogeltje wat voorkomt in Dorplein met de naam Kneuter werd de  ‘Heiknuuter ‘en werd het symbool van de plaatselijke carnavalsvereniging.

Binnen enkele dagen werd er een bestuur gevormd. Op dit moment is medeoprichter, nu raadsheer van de Heiknuuters Jan Smits (82) nog steeds actief lid van K.S. de Heiknuuters. De commissie bestaat uit voorzitter Jos Scheffers, vorst en bestuurslid Jos Rademaekers en vice- voorzitter/secretaris Nico Smits. Ze vinden het dan ook een mooi en uniek moment om raadsheer Jan Smits de eer te geven om het mooie aandenken te onthullen.

Het aandenken een standbeeld van de Heiknuuter is in samenwerking met beeldend kunstenares Nanouk Weijnen gemaakt. De Heiknuuter in levensechte vorm staat met z’n steek. Het staat symbool voor 50 jaar K.S. de Heiknuuters in Dorplein. Op de sokkel gemaakt door Lammers Beton staan de namen van de prinsen en prinsessen van de afgelopen 50 jaar, jaarlijks zullen de Heiknuuters hier de namen van hun hoogheden aan toevoegen. Op deze manier houden ze de carnavalscultuur in het Heiknuuterrijk levend.

De feestelijke onthulling heeft plaatsgevonden op zaterdag 7 Januari. Iedereen kan het prachtige beeld bewonderen op het veld aan de Prinses Irenestraat in Dorplein.

Foto’s Jos Meusen