Zo bespaar je geld op (vaste) lasten in 2023

Let jij ook iedere maand op de kleintjes? Je bent zeker niet de enige! Met een nieuw jaar in de kinderschoenen is het echter een mooi moment om te kijken hoe je het groter aan kunt pakken. We geven we je daarom een aantal tips om op de vaste lasten te besparen.

Goedkoper internet
Zit je momenteel niet gebonden aan een vast contract voor internet? Neem dan zeker je internet abonnement onder de loep. Grote kans dat dat veel goedkoper kan! Providers bieden je bij overstap namelijk een flinke welkomstkorting aan, die oploopt tot wel 50% in het eerste (half) jaar van het nieuwe abonnement. Het enige dat jij hoeft te doen is over te stappen naar een andere aanbieder dan waar je nu zit, want zowat alle providers hebben wel een mooie welkomstdeal voor je klaarstaan.

Goedkoper televisie kijken
Bovengenoemde tip geldt ook op televisie. Wanneer je internet met televisie combineert dan loopt die korting relatief gezien het hoogste op. Je kunt de deals eenvoudig vergelijken via een postcodecheck op ProviderCheck.nl. Pak een combideal en ontvang ook nog leuke cadeaus, zoals een gratis televisie, wifibooster of zelfs een gratis streaming abonnement op bijvoorbeeld Canal+ Films & Series, Viaplay of F1 TV.

Goedkoper streamen
Bijna iedereen maakt tegenwoordig gebruik van streaming apps. Misschien ben je wel bij meerdere diensten aangesloten. Je kunt echter niet twee dingen tegelijkertijd kijken, en daarom is het slim om abonnementen die je niet gebruikt op te zeggen. Je kunt ze immers weer razendsnel activeren. Bovendien kun je bij tal van streamingsdiensten gratis proefperiodes gebruiken. Zo wissel je verschillende proefperiodes af (vaak tot een maand gratis) om van gratis films, series, docu’s en andere programma’s te genieten. Bovendien bieden sommige zenders ook een gratis app (met reclame) aan.

Goedkoper boeken lezen
Ben jij gek op boeken lezen en staat je boekenkast ondertussen behoorlijk vol? Behoort lezen zonder twijfel tot jouw hobby’s maar merk je dat je er steeds best wat geld aan kwijt bent? Overweeg dan zeker om een e-reader te kopen. E-books zijn goedkoper dan gedrukte boeken en nemen ook minder ruimte in. Wie veel leest haalt de kosten van een e-reader er al snel uit. Bovendien kun je als fervente lezer ook een maandabonnement afsluiten om onbeperkt boeken te kunnen lezen, en ook hier een trial gebruiken. Zo probeer je Koboplus bijvoorbeeld al 30 dagen gratis. 

Goedkoper energie gebruiken
Energie heeft een vaste prijs, maar waarschijnlijk biedt jouw energieaanbieder een dalurentarief tussen 21.00 uur en 7.00 uur, en dan zijn de tarieven voordeliger. Een goed moment om de wasmachine en vaatwasser aan te zetten. Programmeer deze energieslurpers bovendien in eco-stand en was niet heter dan nodig. Laat verder lampen niet onnodig aan en let ook op kleine zaken, zoals stekkers die onnodig in het stopcontact zitten. Grote maatregelen nemen? Overweeg dan zonnepanelen, een warmtepomp of huisisolatie, die je op termijn vaak meer dan terugverdient. Check even de website van de gemeente om te zien of er momenteel subsidies hierop voor jou van toepassing zijn. Nog meer energiebespaartips? Kijk dan of je terecht kunt bij de Energie Coöperatie, die jou mogelijk kan helpen aan een persoonlijke energiecoach.