Stichting De Buurt geeft 100 gratis Zwaaistenen aan zorginstellingen 

REGIO – ‘Mensen groeten elkaar niet meer op straat’ is een veelgehoorde klacht als je vraagt naar hoe het leven in de buurt bevalt. Deze opmerking is niet alleen een nostalgische hang naar het verleden. Er schuilt een verlangen in naar een verbonden en betrokken buurt. Een plek waar mensen naar elkaar omkijken en op elkaar kunnen vertrouwen. Daarom is de Zwaaisteen in het leven geroepen: een vrolijke stoeptegel die mensen aanmoedigt om even contact te maken met elkaar. Er liggen er 600 verspreid door Nederland. Nu geeft Stichting De Buurt 100 Zwaaistenen weg aan zorginstellingen voor ouderen aan om het contact tussen ouderen en hun omgeving te verbeteren. 

Sociale interactie grootste indicator om 100 te worden

De stappenteller, een glutenvrij-dieet, detox-dagen of stoppen met roken. Allemaal dingen die je kunt doen om gezond oud te worden. Toch blijkt het hebben van voldoende sociaal contact de grootste indicator om 100 jaar oud te worden.  Tel daarbij op dat meer dan de helft van de 75-plussers zich eenzaam voelt.  ‘Zwaaien is een klein gebaar, maar kan een groot verschil maken voor mensen die weinig contact hebben’ stelt Maarten Hupkes, directeur van De Buurt, een stichting die zich inzet voor de leefbaarheid van buurten. Hij benadrukt dat het project bedoeld is ‘voor iedereen die de buurt rijk is en niet alleen voor mensen die niet zo lekker in hun vel zitten’.

Spontane momenten tussen buurtbewoners

Zwaaisteen is in 2019 in Zwolle opgericht door Corinne Tijsseling, en groeide al snel uit tot een succes: inmiddels liggen er 600 Zwaaistenen verspreid door heel Nederland. Die elke dag weer zorgen voor spontane momenten tussen buurtbewoners. ‘De Zwaaisteen zorgt ervoor dat de bewoners in ons verzorgingshuis zich gezien voelen. Het heeft veel effect en vrolijkt de bewoners op. We zitten tegenover een school dus we zien dat de Zwaaisteen generaties aan elkaar verbindt’ (Linda van Houten, Zwaaisteen-legger bij Stichting Present, Ameide). 

100 gratis Zwaaistenen voor woonzorgcomplexen

In 2022 heeft Stichting De Buurt het initiatief overgenomen. Dat vieren ze met een weggeefactie voor honderd zorginstellingen voor ouderen verspreid door heel Nederland. Hiervoor geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Geïnteresseerden kunnen het formulier op deze website invullen. Wie misgrijpt kan een Zwaaisteen aanschaffen via www.zwaaisteen.nl.

De weggeefactie wordt mede mogelijk gemaakt door Univé, Nationale Postcode Loterij, Fonds Sluyterman van Loo en Sierra Foundation.