Tonpraattalentjes maken nu ook hun opwachting in de ‘grote’ carnavalston

BUDEL/BUDEL-SCHOOT – Jop Kuipers en Tigo Compen namen vorig jaar samen met vijf andere tonpraattalenten deel aan de eerste editie van Carnavals Cup Cranendonck (CCC). Het tonpraatkampioenschap voor basisscholieren smaakt vooralsnog naar meer. Beide jeugdige kletsers maken, net als verschillende andere CCC-finalisten, de overstap naar de carnavalszittingen met een wat meer volwassen publiek.

Door Roy de Leijer

Jop Kuipers (12) en Tigo Compen (13) treden voor het eerst op bij de seniorenmiddag en de vier zittingsavonden van carnavalsvereniging Buulder Buk in Budel. Daarnaast maakt Tigo ook zijn opwachting bij de bonte avonden van De Toeters in Budel-Schoot. Dat resulteert in een enkel geval zelfs in twee optredens op een avond. Ook voor Silke Beliën (Mien van de kinderboerderij) en CCC-winnaar Tom Hakkenberg (Stef Stuntpiloot) krijgt het juniorenkampioenschap een vervolg in de ‘grote’ carnavalston. Zo maakt Silke haar opwachting bij de bonte avonden van De Pintewippers in Gastel en staat Tom in de ton bij De Roesdonkers in Soerendonk.

Het aanboren van nieuwe tonpraattalenten was een van de redenen voor de Cranendonckse tonpraters Tom van Osch, Arian Compen en Frank Stevens om een tonpraatproject voor leerlingen uit groep 8 van basisschool te houden. Dit om de traditie van het tonpraten niet verloren te laten gaan. Het trio sprak vorig jaar bij de eerste editie van Carnavals Cup Cranendonck (CCC) al de hoop uit dat carnavalsverenigingen de in totaal zeven deelnemers een kans zouden geven bij hun evenementen.

Tigo en Jop kregen veel reacties op hun optredens bij het jeugdkampioenschap in De Borgh. “Ik werd zelfs op straat herkend door mensen”, vertelt Jop.

Hij en Tigo kijken uit naar de carnavalszittingen. “Ik heb er heel veel zin in”, zegt Tigo. “Het is wel een beetje spannend”, vindt Jop, die net als Tigo werd gevraagd om zijn kletspraat ook in andere Cranendonckse dorpen voor het voetlicht te brengen.

Bij Jop ging met het tonpraten een compleet nieuwe wereld open. Tygo heeft het zevertalent niet van een vreemde. Zijn vader, Addie Compen, stond vroeger ook in de carnavalston. “Het jeugdkampioenschap is een supergoed initiatief. Een tonprater behoort toch een beetje tot een uitstervend ras. Het is mooi dat verenigingen zeggen dat de jeugd nu welkom is. Ze doen ook weinig onder voor veel andere, volwassen tonpraters”, aldus Addie.

De strijd om de Wiel Peerlings Wisselbokaal voor Cranendoncks beste tonpraattalent barst op 12 maart voor de tweede keer los. Compen: “De voorbereidingen zijn in volle gang. Je merkt ook dat het enthousiasme in de klas nu nog groter is dan vorig jaar.”

De jeugdige Budelnaren brengen hun buut van de Carnavals Cup. Dat betekent dat Jop opnieuw in de huid van bloemist Piet Margriet kruipt en Tigo weer als levend standbeeld ten tonele verschijnt. 

Wel zijn de optredens een beetje aangepast. Tigo: “De tips van de jury heb ik meegenomen in mijn buut.” De jonge Budelnaar, die hulp krijgt van tonprater Boy Jansen, bracht zijn kletspraat vorig jaar ook ten gehore op het Brabants Kampioenschap jeugdtonpraten in Hilvarenbeek.

De kletspraters moeten er wel weer een beetje inkomen. “Dat merkte ik onlangs bij de try-out in Budel. Het was een tijdje geleden dat ik had opgetreden. Het was best lastig om de veranderingen er meteen goed in te krijgen”, zegt Jop, die wordt gecoacht door Tom van Osch en Bram van Gogh.

Aan de Cranendonckse zeveraars zijn souffleurs of spiekbriefjes niet besteed. Tigo. “De tekst van vorig jaar ken ik nog helemaal uit mijn hoofd”. 

De kletstalenten weten nog niet helemaal zeker of ze na dit carnavalsseizoen verder gaan met tonpraten. “Waarschijnlijk wel”, zegt Tigo. Jop: “Ik weet het nog niet, maar ik vind het wel heel leuk om te doen.”

Foto Jos Meusen