Werkgroep wil verkeersoverlast Dorplein aanpakken

BUDEL-DORPLEIN – De werkgroep Verkeer hield vorig week een drukbezochte presentatie in gemeenschapshuis De Schakel in Budel-Dorplein. Hierin stond de verkeeroverlast op de Hoofdstraat en Stationsweg centraal. 

Door Roy de Leijer

Net als veel dorpsgenoten hekelen de werkgroepleden de hoge snelheden van het auto- en vrachtverkeer op beide wegen. Om de verkeersoverlast een halt toe te roepen presenteerde de werkgroep, na overleg met de gemeente Cranendonck, aan aanwonenden een plan met tijdelijke maatregelen op de Hoofdstraat, Stationsweg en het laatste deel van de Fabrieksstraat. Daarbij lag de nadruk in eerste instantie vooral op het plaatsen van bloembakken. Zij moeten de snelheid van het verkeer verlagen.

Aanwonenden konden tijdens de bijeenkomst hun inbreng geven voor de verdere uitwerking van de plannen. In de plaats van bloembakken zien veel bewoners van de Stationsweg liever permanente maatregelen die de weg visueel smaller doen ogen. Een van de ideeën die werden geopperd was het plaatsen van een overrijdbare middenstrook.

Een aantal bewoners van de Hoofdstraat is ook niet erg gecharmeerd van bloembakken, maar ziet op dit moment geen betere oplossing. Zij ondervinden veel overlast van het toegenomen vrachtverkeer en hebben hun hoop gevestigd op een nog aan te leggen weg over het terrein van Nyrstar, zodat het vrachtverkeer niet meer via de Hoofdstraat hoeft te rijden. De ontsluitingsweg is allerminst zeker en laat mogelijk nog jaren op zich wachten, zo verwachtten veel aanwezigen. 

Nadat de (nieuwe) plannen op hun haalbaarheid zijn getoetst door de gemeente wordt er binnenkort een nieuwe presentatie gehouden voor alle inwoners van het dorp.