Klein hoefblad

Klein hoefblad en Speenkruid, zijn de eerste geel bloeiende planten die na de jaarwisseling tevoorschijn komen.  De bladeren komen pas aan het eind van de winter tevoorschijn.

Het is een kruidachtige vaste plant die oppervlakkig lijkt op een kleine paardenbloem. Klein hoefblad is de meest gebruikte naam van de wilde bloem Tussilago farfara , die al vele honderden jaren medicinaal wordt gebruikt om hoest, verkoudheid en keelpijn te behandelen, vandaar een andere populaire algemene naam, hoestkruid. Klein hoefbladthee is een traditionele remedie en volgens velen ruikt het naar zoethout.  Er is echter ontdekt dat klein hoefblad giftige pyrrolizidine-alkaloïden bevat en studies hebben aangetoond dat deze leverschade veroorzaken. Tegenwoordig is Klein Hoefblad als medicinaal kruid volkomen in onbruik geraakt, en staat op de lijst van de kruiden, verboden voor inwendig gebruik. 

Klein hoefblad bevat immers, net als bv Smeerwortel, pyrrolizidine-alkaloïden.  Deze stoffen worden opgeslagen in de lever, en kunnen bij regelmatig en langdurig gebruik ernstige gevolgen hebben. In het wild groeit klein hoefblad in een breed scala van bodems, van vochtig tot droog, en gedijt het op kale of verstoorde grond. De felgele margrietachtige bloemen verschijnen vroeg in het voorjaar voordat de bladeren verschijnen, maar de geschubde rode stengels van klein hoefblad onderscheiden het duidelijk, net als de grote donkergroene bladeren met een zilverachtige achterkant die verschijnen als de bloemen vervagen.  

De bloemen gaan overdag open en sluiten zich ’s nachts weer. Het is een winterharde vaste plant, klein hoefblad verspreidt zich door ondergrondse wortels.  Het is moeilijk om ervan af te komen, aangezien de plant terug groeit vanaf zelfs het kleinste stukje wortel dat in de grond is achtergebleven, en de wortels zijn broos en dus moeilijk volledig te verwijderen.

Klein hoefblad

Foto en tekst Jan de Bruijn.

Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck? Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.