Regeling huisdieren

Hallo,

Allereerst mijn beste wensen voor 2023: ik hoop dat het een mooi jaar mag worden voor je! Ook dit jaar blijf ik je graag informeren over juridische onderwerpen.

Wanneer je samen met je (toekomstige ex-)partner huisdieren hebt, is het belangrijk in het kader van de (echt)scheiding ook hierover afspraken te maken.

Juridisch worden huisdieren beschouwd als ‘bezittingen’ die, net zoals meubels, verdeeld moeten worden. Aangezien huisdieren niet bij helften kunnen verdeeld worden, leidt dit ertoe dat één van de partners het huisdier overneemt en de andere eventueel een vergoeding hiervoor krijgt. Een bezoekregeling is immers niet in de wet voorzien. Toch zijn er rechters die wel een recht op contact toestaan.

Ook in het kader van een scheidingstraject bij een bemiddelaar zijn er hiervoor mogelijkheden. Zo heb ik al een verblijfsregeling uitgewerkt waarbij de hond afwisselend bij elke ex-partner verbleef, het konijn telkens mee wisselde met de kinderen van het gezin of elke ex-partner vaste dagen had waarop deze het paard ging verzorgen, de stallen uitkuiste en ging rijden.

Het is hierbij dan natuurlijk wel belangrijk om deze afspraken schriftelijk vast te leggen zodat ze voor iedereen duidelijk zijn en er geen discussies kunnen ontstaan. Aanvullend is het ook aangewezen om de nodige afspraken te maken over de kosten voor voeding, verzorging, dierenarts, opvang tijdens vakantieperiodes,…

Gaan jullie uit elkaar en willen jullie een globale regeling? Of zoeken jullie een oplossing specifiek voor dit aspect? Aarzel niet mij te contacteren: als bemiddelaar kan ik jullie begeleiden naar een oplossing, in jullie belang én dat van de huisdieren.

Ben je op zoek naar juridische ondersteuning tijdens een bemiddeling? Of geraken jullie er onderling en/of met een bemiddelaar niet uit? Ook dan kan ik je helpen: als advocaat kan ik je informeren, adviseren en bijstaan tijdens een bemiddeling of echtscheidingsprocedure.

Bel (011/9.40.41 – 0493/25.45.31) of mail (info@lynnmeeuwissen.be) voor een afspraak, of boek rechtstreeks een afspraak mijn website www.lynnmeeuwissen.be.

Lynn