Evy van Meijl wint Cranendonckse voorleesfinale

MAARHEEZE – Evy van Meijl uit groep 8 van openbare basisschool ’t Lange in Gastel heeft woensdag de Cranendonckse voorleesfinale gewonnen. Zij vertegenwoordigt de gemeente volgende maand bij de halve finale van de provinciale ronde in Goirle.

Door Roy de Leijer

Nadat de twee voorgaande edities vanwege corona een alternatieve opzet hadden, vond de voorleesfinale dit keer weer als vanouds plaats. Dus voor een groot publiek. 

Acht Cranendonckse basisscholen hadden hun schoolkampioen naar de gemeentelijke eindstrijd afgevaardigd. Tijdens de finale van het lokale voorleeskampioenschap waren veel ogen gericht op de voorleesstoel op het grote podium van De Smeltkroes. 

De schoolkampioenen uit groep 7 en 8 werden fanatiek aangemoedigd door hun ouders, opa’s en oma’s en vele klasgenootjes. Die hadden kleurrijke spandoeken gemaakt en yells bedacht om de schoolkampioenen aan te moedigen.

Er werd voorgelezen door Liselotte Vorst van openbare basisschool Cranendonck in Maarheeze, Zem Kerkhofs van basisschool St. Joan in Soerendonk, Sjors Smeets van basisschool De Boogurt in Budel, Lieve Huijers basisschool De Schatkist in Budel, India Teuwens van openbare basisschool De Triolier in Budel, Audrey Kruysen van bassischool De Wereldwijzer in Budel-Schoot, Evy van Meijl van openbare basisschool ’t Lange in Gastel en Liv Scheffers van basisschool St. Andreas in Budel-Dorplein.

Ruim een uur lang luisterde het publiek aandachtig naar de schoolkampioenen. Er werd voorgelezen uit acht verschillende boeken, waaronder ‘Het extreem gênante leven van Lottie’ van Katie Kirby, ‘Het Pungelhuis’ van Annet Huizing, ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ van J.K. Rowling en ‘De ergste ouders van de wereld’ van David Walliams. 

Daarna was het de beurt aan de jury om in beraad te gaan. De acht voorleesbeurten werden beoordeeld door een driekoppige jury, bestaande uit wethouder Henny Driessen, Willy Kuipers en Chelsey Barts, leesmediaconsulent van Bibliotheek de Kempen. Het drietal beoordeelde de voorgelezen fragmenten onder meer op tempo, articulatie, verstaanbaarheid en op het overbrengen van emotie.

Tijdens het juryberaad werd de leerlingen in de zaal vermaakt met een pauzeact van Arian Compen, die ook de presentatie verzorgde.

De jury was zeer te spreken over het niveau van de gemeentelijk voorleesfinale. “Het lijkt wel of kinderen het steeds beter doen”, complimenteerde juryvoorzitster Willy Kuipers de schoolkampioenen.

Ze had daarna lovende woorden voor alle deelnemers, maar de voorleesbeurt van Evy van Meijl sprong er uit. Ze werd door de jury unaniem uitgeroepen tot de nieuwe gemeentelijke voorleeskampioen. Van Meijl las een fragment voor uit het boek ‘Besties voor altijd’ van schrijfster Mirjam Mous. Kuipers: “Het lijkt wel of Evy ieder dag voorleest. Het werd steeds stiller in de zaal. Dat is een goed teken, want dat zit iedereen geboeid te luisteren.”

De nieuwe voorleeskampioen vertegenwoordigt de gemeente Cranendonck in de halve provinciale finale op zaterdag 11 maart in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Daar wordt op zaterdag 1 april ook de provinciale finale gehouden. Op 24 mei vindt de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Twaalf provinciale voorleeskampioenen strijden dan voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen’. De finale vindt plaats in TivoliVredenburg in Utrecht.

Foto Jos Meusen