Geen Achelse trappist meer 

ACHEL – Vorige week werd bekend gemaakt dat de Kempense ondernemer Jan Tormans de Achelse Kluis heeft gekocht. Zo valt de brouwerij van de Sint-Benedictusabdij niet langer onder het beheer van de abdij van Westmalle, waardoor het bekende Achelse biertje zijn titel van trappistenbier moet laten vallen. 

Begin 2021, na het vertrek van de 2 laatste abdijbroeders moest het biertje het label van ‘Authentic Trappist Product’ al laten vallen maar het mocht nog wel als trappistenbier verkocht worden aangezien het beheer in handen bleef van de Abdij van Westmalle. Nu de Achelse kluis in particuliere handen in gekomen, en dus niet meer gelinkt is aan de abdij van Westmalle mag de titel van trappist ook niet meer gedragen worden. Bier mag er dus nog wel gebrouwen worden maar niet meer onder de merknaam ’trappist’. 

De Achelse Kluis huist naast de brouwerij ook nog een abdijwinkel, een brasserie en geloofsgemeenschap Fazenda da Esperança. Tormans heeft te kennen gegeven dat hij de productie van bier gaat verhogen, maar er zijn ook plannen voor het ontplooien van nieuwe activiteiten zoals een gastronomisch restaurant. 

Foto Jens Veraa