Jochem Myjer naar De Smeltkroes

MAARHEEZE – Het duurt nog even voor de tweede helft van het theaterseizoen ’22-’23 begint (11 maart om precies te zijn, wanneer we Kees van Amstel verwelkomen), maar daar is nú al goed nieuws over te melden: op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei dus, verwelkomt AK de Smeltkroes Jochem Myjer! Met zijn nieuwe voorstelling “Net alsof” komt er een einde aan vier jaar afwezigheid van één van onze meest bekende komieken, onlangs nog onderscheiden met de prestigieuze Toon Hermans Award.

Met de programmering van deze extra voorstelling in het voorjaar mag je spreken van een wel hele lekkere ‘kers op de taart’ van de jarige AK. Na Jochem Myjer’s laatste voorstelling “Adem in, adem uit” waarmee hij bijna drie jaar door Nederland toerde, bleef het rustig rondom de doorgaans zo drukke cabaretier. Vanzelfsprekend was corona hier voor een belangrijk deel debet aan. Met de voorstelling “Net alsof” laat hij ons weten er echter weer helemaal klaar voor te zijn. Gevraagd naar een toelichting op  de inhoud van zijn nieuwe voorstelling, stuurde het impresariaat een briefje van hem rond: “Lief publiek, na ruim vier jaar afwezigheid sta ik te popelen om jullie weer te zien. Eigenlijk is het altijd de bedoeling in een tekst als deze om te vertellen waar de nieuwe show over gaat. Maar de leukste kinderfeestjes waren vroeger altijd de feestjes waar op de uitnodiging stond; ‘Neem je zwembroek mee, maar ik ga niet zeggen wat we gaan doen‘. Toch? Liefs, Jochem Myjer”.

Jochem Myjer timmert al vanaf 1997 aan de weg, toen hij met “Geen Gemyjer” debuteerde op het Groninger Studenten Cabaret festival en er de eerste prijs won. Zes steeds succesvollere voorstellingen van deze energieke cabaretier volgden hierna nog, de TV-uitzending van zijn laatste show trok maar liefst 1,2 miljoen kijkers. Daarnaast schrijft hij sinds 2015 ook kinderboeken en is hij auteur van de Gorgels-reeks. In december van vorig jaar ontving hij de Toon Hermans Award, een oeuvreprijs die sinds 2001 wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de Nederlandse theatergeschiedenis. Zijn shows kennen een enorm hoge grapdichtheid, waarvan stemmetjes en imitaties van Bekende Nederlanders vaak ook onderdeel uitmaken. In het seizoen 2001-2002 was hij als relatief jong talent al eens te gast in De Smeltkroes.

Kaarten voor deze voorstelling kosten € 21,50, excl. € 1,50 handlingstoeslag. De kaartverkoop wordt daarbij niet via de site van AK de Smeltkroes zelf gedaan, maar via Djebber, het bestelplatform van Jochem Myjer’s impresariaat. Dit platform verkoopt zgn. ‘smarttickets’, die gekoppeld worden aan de mobiele telefoons van bezoekers. Dit voorkomt doorverkoop van tickets of fraude hiermee, en geeft iedere theaterbezoeker daarmee zowel een eerlijke kans als een eerlijke prijs. Op de site www.akdesmeltkroes.nl is een bestelknop geplaatst bij betreffende voorstelling, zodat belangstellenden direct kunnen bestellen. Voor abonnementhouders is er een voorverkoopperiode die start op 8 februari om 14.00 uur. Zij ontvangen hiervoor een mailbericht, waarin uiteengezet wordt hoe zij van deze voorverkoop gebruik kunnen maken. De reguliere vrije verkoop start vervolgens op dinsdag 14 februari om 13.00 uur.