Film op woensdag in Hamont-Achel 

HAMONT-ACHEL – Op woensdag 8 februari en op woensdag 8 maart heeft UITpunt Hamont-Achel filmvoorstellingen gepland in Cinema Walburg in Hamont. Op 8 februari draait de film ‘Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song’. Op 8 maart is het de beurt aan ‘Wolf’ van Cees van Kempen. 

‘Hallelujah’ 
“Al duizenden jaren zingen mensen Hallelujah om onze kleine reis hier op aarde te beamen”, zegt de legendarische Canadese zanger en dichter Leonard Cohen aan het begin van dit portret, waarin zijn bekendste en meest gecoverde nummer ‘Hallelujah’ centraal staat. De film is opgebouwd uit niet eerder vertoond archiefmateriaal van bijzondere concerten en radio- en televisie-interviews van Cohen zelf en gesprekken met mensen die een belangrijke rol speelden in zijn leven en het (her)creëren van de song.

De verschillende hoofdstukken zijn gewijd aan de ontwikkeling van Cohens carrière en de ontstaansgeschiedenis van ‘Hallelujah’. Het nummer waaraan hij zeven jaar werkte telde uiteindelijk op papier meer dan honderdvijftig coupletten. Door een onwillige platenbaas stierf het bij de release direct een zachte dood. Maar door een lange reeks andere artiesten – denk onder meer aan de legendarische versie van Jeff Buckley en de vertolking van Rufus Wainwright, die het zong voor de soundtrack van de animatiefilm Shrek – werd het nummer geheel terecht weer in volle glorie tot leven gewekt. 

‘Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song’ op woensdag 8 februari om 20.15 uur in Cinema Walburg, Kerkstraat 28 in Hamont. Meer info op https://aha.hamont-achel.be/film

‘Wolf’ 
Jarenlang filmde Cees van Kempen in bossen en velden. Honderden uren bracht hij door met, of in de buurt van, wildcamera’s en cameravallen in Duitsland en Nederland. Zelfs met veel ervaring is het vinden, volgen en filmen van schuwe wolven met hun enorme actieradius geen sinecure. Toch is het Van Kempen gelukt roedels te vinden en wolven te filmen in alle levensstadia en in alle vormen van actie.

Sinds enkele jaren is de wolf er weer en dat is goed nieuws. Voor de wolf zelf, voor de wildstand én voor biodiversiteit. Scout, zoals de protagonist in dit verhaal genoemd wordt, wordt vanuit zijn eerste nest in Duitsland gefilmd, tot aan zijn volwassenwording, z’n trek naar de Veluwe en tot het moment dat hij, als eerste wolf in zeker honderdvijftig jaar, een partner vindt die in Nederland een eigen nest werpt.

Dirk Draulans vertelt in de voice-over Scouts levensverhaal en alle wetenschappelijke aspecten die bij het zoogdier horen. Daar past ook leerzame informatie bij over de prooidieren van de wolf, zijn natuurlijke vijanden en zijn leefomgevingen. Naast bijzondere, ingezoomde beelden van wolven op verre afstand, worden dronebeelden toegevoegd van Scouts verschillende leefomgevingen. Time-lapse luchtopnames bieden sfeer en tijdsaanduiding en de speciaal gecomponeerde filmmuziek geeft deze natuurfilm een eigen karakter.

‘Wolf’ op woensdag 8 maart om 20.15 uur in Cinema Walburg, Kerkstraat 28 in Hamont. Meer info op https://aha.hamont-achel.be/film