Gele Maskerbloem

REGIO – De Mimulus, Maskerbloem komt van oorsprong uit de Rocky Mountains.  In 1814 werd de soort geïntroduceerd in Schotland als sierplant.  De soort verwilderde al snel en verspreidde zich over een gedeelte van Europa.  Ze is zeldzaam voorkomend in de Benelux en kun je hem hier en daar vinden aan de oevers van sloten en rivieren. Ze wordt ook aangeboden als tuin- en vijverplant. De methode voor de bestuiving is zeer eigenaardig.

De onderste lob van de stempel is prikkelbaar, zij klapt bij aanraking naar boven tegen de bovenste lob, maar gaat 5 minuten later weer neer.  Ieder helmknopje heeft de vorm van een bus, die door een schotje in 2 hokjes verdeeld is en door een dekseltje afgesloten.  Alleen die insecten, die zo groot zijn dat zij bij het inkruipen in de bloem de stempel aanraken, zijn ook in staat de dekseltjes op te tillen waarbij er stuifmeel uit die hokjes valt.  Bij het binnenkomen van de bloem heeft het insect eerst zijn stuifmeel afgestroopt tegen de onderste stempel lob.  Deze slaat nu dadelijk naar boven, waardoor dat stuifmeel gebracht wordt op die plaats van de stempel, waar het zich verder kan ontwikkelen. 

Foto en tekst Jan de Bruijn.

Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck? Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.