Uitreiking Koninklijke Onderscheiding: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

CRANENDONCK/DEN HAAG – Vrijdag 27 januari reikte burgemeester Roland van Kessel van gemeente Cranendonck de Koninklijke Onderscheiding, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, uit aan neuroloog dr. Jelis Boiten. Dr. Boiten heeft aan de basis gestaan van het neurovasculair centrum van HMC: één van de topklinische ziekenhuizen van Nederland met verschillende locaties in en rondom Den Haag.

Het neurovasculair centrum begon in 2007 als zorgvernieuwingstraject, waarbij het belang van goede zorg voor patiënten met een herseninfarct of bloeding centraal stond. Anno 2023 is het neurovasculair centrum uitgegroeid tot een van de grootste, acute behandelcentra van Nederland. Dit is grotendeels te danken aan de inspanningen van dr. Boiten. Hij zocht hierbij de samenwerking op met de collega’s van de neurochirurgie, radiologie, vaatchirurgie en revalidatiegeneeskunde.

Dr. Boiten is een van de belangrijke aanjagers geweest van de ontwikkeling van de intra-arteriële behandeling van het herseninfarct in Nederland. Bij deze behandeling verwijdert de arts via een katheder (een dun slangetje) het stolsel uit het bloedvat. Voor deze exceptionele verdiensten voor de samenleving wordt dr. Boiten benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.