CDA regio tour verduurzaming en energietransitie

CRANENDONCK – In het kader van verduurzaming en energietransitie hebben de lokale CDA afdelingen een tour door de regio georganiseerd met Europarlementariër Tom Berendsen, Tweede Kamerlid Inge van Dijk, de Brabantse Gedeputeerde Erik Ronnes en de Statenleden Tanja van de Ven en Kees de Heer. 

Het doel was tweeledig. Enerzijds het bezoeken van vier vooruitstrevende bedrijven en een onderzoekslocatie om bredere kennis over verduurzaming en energietransitie te delen anderzijds ook gesprekken te voeren met de verantwoordelijke bestuurders over hoe wet en regelgeving vanuit Europa, Den Haag en provincie daadwerkelijk uitwerken bij de bedrijven en wat hier anders/ beter zou kunnen. 

Voor deze tour waren ondernemers en leden van de energiecoöperaties uit de deelnemende gemeenten uitgenodigd. De bezocht bedrijven zijn VDL in Valkenswaard, onderwerp elektrische en waterstof bussen. KUHN Landbouwmachines in Geldrop, onderzoek naar gezamenlijk energieopwekking en deling door bedrijven. Van de Vin Ramen en Kozijnen in Heeze, verduurzaming en beter isolerende kozijnen. In Cranendonck bezochten we het Future Energy Lab van Metalot, ontwikkeling circulaire en uitstootvrije ijzerbrander en waterstoftechniek. De tour werd afgesloten met een presentatie bij Different Doors het eerste bedrijfsgebouw in Nederland dat voldoet aan de duurzaamheidseisen van 2050 en een positieve open discussie met ondernemers en de deelnemende bestuurders. 

Algemene mening aan het einde van de dag kwam ook terug in de afsluitende woorden van Gedeputeerde Wonen en Ruimte Erik Ronnes: “De gesprekken van vandaag leveren weer veel inspiratie op voor mijn dagelijks werk als bestuurder. We zullen als politiek en overheid nog veel beter de effecten op de werkvloer moeten meenemen in ons handelen. We hebben praktijk nodig om beleid te maken wat echt werkt. Samenwerking en vertrouwen is en blijft cruciaal.”