Tommy van Doorn nieuwe beiaardier in Valkenswaard

VALKENSWAARD – Valkenswaard heeft een nieuwe beiaardier. Tommy van Doorn (32) is de opvolger van Peter Bremer, die na een jarenlange trouwe dienst de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Tommy bespeelt elke donderdag tijdens de weekmarkt een uur lang de prachtige beiaard in de Nicolaaskerk. Daarnaast zal hij spelen bij bijzondere gelegenheden en verleent hij medewerking aan muzikale en educatieve projecten.

“Ik zie het als een uitdaging om het relatief ‘onzichtbare’ instrument beiaard meer over het voetlicht te brengen. Ik doe dat graag door het spelen van gevarieerd repertoire, dat aansluit bij de diversiteit van de samenleving. Dat betekent dus dat er tijdens een bespeling niet alleen klassieke muziek en originele beiaardmuziek te horen is, maar ook pop, rock, filmmuziek, evergreens, niet-westerse muziek en meer”.

Opleiding

Tommy van Doorn studeerde orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, met piano als bijvak en harmonium als minor. Later volgde hij de master Applied Musicology (toegepaste musicologie) aan de Rijksuniversiteit Utrecht en de master Beiaard aan HKU Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij rondde zijn beide masters af in augustus 2020.

Al snel na het begin van zijn opleiding ging hij als musicus aan de slag. Sinds 2012 is hij de vaste bespeler van het monumentale Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Hij geeft orgelles in Boxtel, Schijndel en Helmond en is – naast Valkenswaard – werkzaam als beiaardier in Boxtel, Schijndel, Geldrop en Son. Sinds een klein jaar is hij bovendien als docent verbonden aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

En ook als uitvoerend musicus laat hij van zich horen, met name als solist op beiaard, orgel en harmonium en als begeleider van koren. Hij verzorgde optredens in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië en was/is te horen en te zien op radio en tv.