Humor in de optocht vaak afkomstig van de individuele deelnemers

BUDEL – Iedere optocht is in de regel een mix van verschillende deelnemers en categorieën. Zo zijn er natuurlijk de grote wagens die soms maandenlang, en deze keer zelfs jarenlang, in bouwschuren en hallen bezig zijn om een fraaie creatie te bouwen. Men probeert elkaar in thema, kleurgebruik en techniek de loef af te steken. En met veel aandacht wordt er gewerkt aan loopgroep, spel en muziek. Dat geldt ook voor de grotere en kleinere groepen die deelnemen aan de optochten. De bouwwerken zijn hier dan wel wat kleiner, maar voor het overige gaat het er bij deze groepen toch echt wel om een serieuze aangelegenheid. En als al deze inspanningen door een optochtjury beloond mogen worden met een prijs, dan is in de Buulse optocht het Gouwe Getje wel het hoogst haalbare doel. Bij de individuele deelnemers, de eenlingen, groepjes 1 tot 3 personen, ligt dat in de regel heel wat anders. Daar komt het vaak neer op spitsvondigheid, een korte humoristische kreet die als het allemaal gaat zoals hete moet gaan een glimlach en soms een echte schaterlach teweeg kan brengen bij de toeschouwer langs de optochtroute. In de regel geen grote bouwschuren of maandenlange voorbereidingen, maar een tijd van broeden op het juiste idee en zoeken naar de uitvoering ervan. Een Gouwe Getje zit er voor deze deelnemers in de regel niet in. Maar dan is er natuurlijk nog de Geinbok. Die komt heel vaak terecht bij een van de deelnemers in de categorie individuelen. Er is een Geinbok bij zowel de Jeugdoptocht op zaterdag als bij de Grote Optocht op de dinsdag. Wil jij serieus kans maken op de Geinbok dan wordt het de hoogste tijd om in elk geval al vast in te schrijven. Dat kan, voor alle categorieën in de optocht nog tot en met 9 februari 2023. Dus dat wordt opschieten als je nog mee wilt doen. Ga om in te schijven naar www.buulderbuk.nl en vul het inschrijfformulier direct online in. 

Foto’s Bart Lijten