Veel jeugdig elan bij Budelse zittingsavonden 

BUDEL – Carnavalsvereniging Buulder Buk kan terugkijken op vier prachtige zittingsavonden met veel jeugdig elan. Vooral de liefhebbers van kletspraat kwamen dit jaar aan hun trekken in de cultuurzaal van multifunctioneel centrum De Borgh. 

Door Roy de Leijer

Met de groep artiesten die dit jaar hun opwachting maakten bij de zittingsavonden kan carnavalsvereniging Buulder Buk nog jaren vooruit. 

Dansvereniging T-Force verzorgde wederom een aantal spectaculaire optredens. Het publiek werd opgewarmd door de Brutali’T, de dansgroep voor volwassen van T-Force. Daarbij moest Else Thijssens, presentatrice van de zittingsavonden, meteen flink aan de bak. Later op de avond pakte Exchange uit met een wervelende showdans, met als thema ‘Alice in Wonderland’. 

Een ander hoogtepunt van de Budelse zittingen was het amusementstheater van de groep Ons Jonges uit Deurne. Als leden van carnavalsvereniging De Fluffy Mutsen ging de vijfkoppige cabaretgroep in Budel (tevergeefs) op zoek naar een nieuwe prins. Dat gebeurde met prachtige livemuziek en veel geslaagde grappen van verteller en zanger Twan van den Heuvel. 

Het optreden van het cabaretduo Zoer en Brus oogstte eveneens veel applaus. Nieke van Hunsel en haar broer Joep gingen met hilarische fitnessoefeningen de strijd aan tegen de coronakilo’s. Daarbij liet het tweetal zich onder andere inspireren door de beroemde trappenscené uit de filmklassieker ‘Rocky’. 

Er verschenen dit jaar liefst vier tonpraters van eigen bodem in de Budelse ton. Kletsers bovendien die nog een lange toekomst voor zich hebben. De optredens van Tigo Compen als Stan het levend standbeeld en Jop Kuijpers als bloemist Piet Margriet oogsten veel applaus. Beide jeugdige kletsers stonden met veel zelfvertrouwen in de ton. Helemaal vreemd is dat niet, want ze traden vorig jaar ook al op in De Borgh. Toen als deelnemers aan de finale van Carnavals Cup Cranendonck. 

Meer veel leuke woordspelingen kreeg Kuipers de lachers op zijn hand. Ook de grappen van Compen over de ambtenaren in het gemeentehuis vielen in de smaak bij het publiek: “Zolang als de mensen daar kunnen stilzitten, houd ik dat niet vol.” 

Klaas Bex (Piet Ton de BOA) voelt zich steeds beter op zijn gemak in de ‘stadsschouwburg’ van Cranendonck. Als een van de weinige acts dreef hij spot met de lokale actualiteit. Ook buurdorp Maarheeze kwam in het vizier van Bex, die onder meer kennis had genomen van een NASA-trainingsmissie naar Mar(e)s. 

Het beste optreden van de avond werd verzorgd door tonprater Tom van Osch. Met veel en goed getimede grappen vertelde de Budelnaar over zijn ervaringen als skileraar. 

Voor de buitendorpse kletspraat hield de Buulder Buk het dicht bij huis. Als kleuter kreeg de in Gastel geboren en getogen Wendy Clement, die voor het eerst haar opwachting maakte bij de Budelse zittingen, de zaal helemaal los. Zo vertelde de debutante honderduit over haar ‘blenderneutrale’ familie. 

Muziek van eigen bodem was er van hofkapel De Bloasbuk uit Budel en de groep De Knoterbèhren, die rond middernacht de finale inzetten. Op de haar bekende wijze had de groep een aantal hits van onder anderen Stromae en Rowwen Hèze in het Budelse dialect omgezet.