Expositie Bart Proost 10 jaar striptekenaar

PELT/LOMMEL – Vanaf heden tot 26 februari loopt in cc De Adelberg te Lommel een tentoonstelling van illustrator en striptekenaar Bart Proost. Daar is een speciale reden voor: hij is inmiddels iets meer dan 10 jaar striptekenaar en heeft reeds 10 stripverhalen gemaakt. 

Bart is geboren in Turnhout, opgegroeid in Neerpelt maar werd in 2010 benoemd tot stadstekenaar van zijn woonplaats Lommel. In 2012 bracht hij zijn eerste stripalbum ‘Alexander de Grote’ uit in een reeks van meerdere albums. Bart maakte ook ander grafisch werk. ’Donkere stille gangen’ verscheen in 2022. De kortverhalen uit dat boek zijn gebaseerd op liedjesteksten van onder andere Luc de Vos. Bart werkte immers in het verleden mee met Gorki’s laatste theatertournee. Alsof het nog niet genoeg is: deze overzichtspositie valt samen met het verschijnen van de graphic novel Caspar David Friedrich, ‘De schilder van de stilte’ (1774-1840). Een graphic novel (striproman of beeldroman) heeft het karakter van een roman. Dit soort strips onderscheidt zich van het klassieke stripalbum door een veelal literaire inslag met uitgebreide verhaallijnen. Het boek dat uitgegeven is bij Daedalus uit Genk, vertelt over de wereld van dit genie van de romantische schilderkunst. Al deze projecten hebben één ding gemeen: Bart Proost doet creatief en artistiek steeds volledig zijn eigen zin. Bij de vernissage van het boek en de opening van de tentoonstelling werd een welkomstwoord gebracht door Lommels schepen van onderwijs en cultuur Peter Vanderkrieken: ”In die meer dan tien jaren heeft Bart keihard gewerkt en met scenarist Barcas voor zijn publiek prachtige en leuke stripverhalen gemaakt. Dankzij deze stripreeks zet Bart kinderen en jongeren niet alleen aan het lezen maar hij laat ook zien dat geschiedenis leuk kan zijn. Hiernaast heeft Bart nog enkele indrukwekkende ‘one-shots’ getekend, stripverhalen die op zichzelf staan. De stripversie van ‘Alleen op de wereld’ is een echte ‘tour-de-force’ net als het album over Kaspar Hauser. Dat brengt ons bij het album dat vandaag wordt gelanceerd. Een graphic novel over Caspar Friedrich, de grote Duitse Romantische schilder die bekend is van zijn schilderijen door bijna enkel figuren met rugaanzicht. Je moet het maar durven wat Bart hier doet, een graphic novel maken over een kunstenaar die je zelf bewondert.” De expo is te bezichtigen tijdens de openingsuren van cc De Adelberg en Cultuurbar. Op de zondagen 19 en 26 februari van 14 tot 17u zal de auteur ook zelf aanwezig zijn.