Dit zijn de optochtroutes en data van 2023

Jeugdoptocht Budel
De Jeugdoptocht van CV Buulder Buk start op zaterdag 18 februari om 14.11 uur. Deelname is voor kinderen tot en met 15 jaar. Iedereen die een startnummer heeft, kan zich opstellen vanaf 13.45 uur bij het Boudriepark in de Europalaan-Zuid. De route is als volgt: Europalaan-Zuid – Cranendoncklaan – Nieuwstraat – Markt – Dr. Anton Mathijsenstraat – Deken van Baarsstraat. De optocht wordt ontbonden op de hoek Dr. Anton Mathijsenstraat / Deken van Baarsstraat ter hoogte van Partycentrum Proost. 

Sint-Huibrechts-Lille
De optocht van de Liller Meulewiekers start op zaterdag 18 februari om 14.11 uur. De route is als volgt: Veurterstraat – Rikkaartstraat – Hofstraat – Kompenstraat – Smeelstraat – Peerderbaan – Dorpsstraat – Lindestraat – Steenovenlaan – Heikant – Korte Dijk – Fierkens-Heikant – Kanaaldijk – Centrum Sint-Huibrechts-Lille. Om de 500 meter is er een toilet voorzien om wildplassen te voorkomen. Voorafgaand is er de reclamestoet vanaf 13.11 uur. 

Maarheeze
De optocht van CV De Muuzevangers start op zaterdag 18 februari om 14.00 uur. De deelnemers zullen zich opstellen en vervolgens starten in de Stationsstraat, het gedeelte tussen de Puttenstraat en het spoor. Dit gedeelte zal voor doorgaand verkeer afgesloten zijn tussen 09.00 uur en 17.00 uur. De route is als volgt: Stationsstraat – Puttenstraat – Floralaan – Smits van Oyenlaan – Stationsstraat – Moonslaan – Vogelsberg – Kijkakkers. De deelnemende wagens aan de optocht zullen na afloop worden afgebouwd op de Neerlanden. Dit houdt in dat de Neerlanden tussen ongeveer 15.30 uur en 19.00 uur zal zijn afgesloten voor doorgaand verkeer. Aan de bewoners langs de route wordt verzocht om de auto’s elders te parkeren.

Budel-Dorplein
De optocht van CV de Heiknuuters start op zondag 19 februari om 14.11 uur. Deelnemers dienen om 14.00 uur opgesteld te staan op het St. Jozefplein bij het daar aangegeven startnummer. De jury begint op hetzelfde tijdstip met haar beoordeling. De route start op het St. Jozefplein en trekt via de Hoofdstraat naar de Stationsweg. De stoet wordt ontbonden op de Prinses Beatrixstraat.

Gastel
De optocht van CV de Pintewippers start op zondag 19 februari om 14.30 uur. Vanaf 13.30 uur kunnen de optochtdeelnemers opstellen op de Kouwbergen. De route is als volgt: Kouwbergen – Gravenkasteel – Cornelisplein – De Dijk – Kluisweg – Vennenweg – Heistraat – Cornelisplein. De route zal voorbij het Cornelisplein ontbonden worden. 

Hamont
De optocht van SCV de Teutepeuters start op zondag 19 februari om 14.11 uur. De stoet vertrekt vanaf de Molenstraat en gaat via de Bosstraat naar de Burg. Vervolgens komt de stoet tussen de Pastoor Lemmensstraat, een stukje van de Deken Dolsstraat en dan door naar de Abdijstraat. Daar steken ze het kruispunt over naar de Kerkstraat, door de Stad naar de Stadswaag. De stoet zal zich ontbinden in de Stationsstraat.

Neerpelt
De Lichtstoet van de Gezellen van Taxandria start op zondag 19 februari om 19.33 uur. Het opstellen gebeurt op de Toekomstlaan en de Jaak Tassetstraat. De Route is als volgt: Bermstraat – Norbertinessenlaan – Kloosterstraat – Marktplein – Broesveldstraat – Fabriekstraat – Brouwersstraat – Hoekstraat – Kerkstraat – Koning Albertlaan – Heerstraat – Clercxhoevestraat – Nieuwstraat – Jaak Tassetstraat. De optocht wordt ook ontbonden op de Jaak Tassetstraat, waarbij de muziek uit moet en iedereen van de wagens af moet. 

Soerendonk
Omdat CV De Roesdonkers  na de optocht direct start met het Optochtbal, op de nieuwe feestlocatie in de feestzaal bij Den Donck aan de Van Schaiklaan, is er dit jaar voor een nieuwe optochtroute gekozen: de optocht start op maandag 24 februari om 14.11 uur vanaf het kruispunt Olifant/Damenweg/Beekstraat, via de Damenweg, Molenheide, Heuvel en de Van Schaiklaan. De ontbinding zal plaatsvinden bij gemeenschapshuis Den Donck aan de Van Schaiklaan. Aansluitend zal hier direct het Optochtbal starten met tevens een foodplein! Om 19.00 uur worden in ‘Den Donck’ de prijzen verdeeld. 

Budel-Schoot
De optocht van CV de Toeters start op maandag 20 februari om 14.11 uur. Het opstellen gebeurt vanaf de Grootschoterweg vanaf het bord ‘bebouwde kom Budel-Schoot’ riching Budel. De route gaat ook dit jaar dwars door Budel-Schoot en gaat enkel via de Grootschoterweg. De carnavalsstoet wordt ontbonden bij het Stationsplein.

Budel
De Optocht van CV Buulder Buk start op dinsdag 21 februari om 13.30 uur. Iedereen die een startnummer heeft kan zich vanaf 10.00 uur opstellen aan de Maarheezerweg in Budel. Blijf zoveel mogelijk rechts van de weg, zodat anderen er goed langs kunnen. Om 13.00 uur dient iedereen opgesteld te staan, zodat begonnen kan worden met jureren. De route is als volgt: Start bij rotonde Maarheezerweg/Dr. Anton Mathijsenstraat – Dr. Anton Mathijsenstraat – Markt – Nieuwstraat – Cranendoncklaan – Rubenslaan. De optocht wordt ontbonden voorbij het zorgcentrum Marienburght aan de Rubenslaan. Wagens zullen doorgestuurd worden naar de Europlaan-Zuid en de Vincent van Goghlaan. 

Overpelt
Op zondag 26 februari is de carnavalsoptocht van De Zwiebertjes in Overpelt. De stoet trekt vanaf 14.11 uur door de straten van Overpelt-Centrum. Na afloop is er ambiance in de tent op de Oude Markt in Overpelt met DJ Tony de Ruyter.

Archieffoto Jos Meusen