Muuzevangers Mares weer helemaal carnavals-klaar!

MAARHEEZE – Het Muuzegat staat in de startblokken, alle Muuzevangers en Muuzevangerinnekes staan te trappelen van ongeduld: CARNAVAL 2023! Onder leiding van Prins Dirk, Adjudanten Maarten, met naast hen Jeugdprins Jasper en de Jeugdadjudanten Fabian en Rein staan ze – eindelijk, eindelijk – vier prachtige dagen te wachten.

De kinderen trappen af
Op vrijdag 17 februari trappen zo’n 500 kinderen van de basisscholen, de kinderopvang en de peuterspeelzaal letterlijk af met de Kinderoptocht. Deze start om 10:30 u vanuit De Muzenberg, de route is  ’t Bergske –  Smits van Oyenlaan – Brink – Smits van Oyenlaan  –  ’t Bergske. ’s Avonds is het wederom de jeugd die centraal staat bij Muziekhuis Maarheeze, waar “CarNIXval” wordt georganiseerd speciaal voor de 10- t/m 14-jarigen. Vanaf 19:30 u brengt de DJ de carnavalsmuziek van nu, en de entree is net als de jaren hiervoor wederom gratis. De grotere Muuzevangers zelf zijn in de tussentijd welkom in één van de andere Mareser cafés om er alvast wat in te komen, maar kunnen daarná, vanaf ± 22:15 u dus, zelf óók terecht in Muziekhuis Maarheeze, waar de eerste editie van de Foute Party georganiseerd gaat worden. Met als centraal thema natuurlijk ‘fout’!

Zaterdag: optochtdag
Carnavalszaterdag is traditioneel dé dag van de Grote Muuzegatse Optocht! Deze start om 14:11 u vanaf de Stationsstraat ter hoogte van restaurant De Ark en eindigt bij De Smeltkroes. Waar de laatste editie uit 2020 nog een aangepaste route moest volgen, trekt de stoet dit jaar weer als vanouds door de Stationsstraat – Puttenstraat – Floralaan – Smits van Oyenlaan – Moonslaan – Vogelsberg. Om ± 20:00 u wordt in De Smeltkroes bekend gemaakt wie in de prijzen zijn gevallen, en na de prijsuitreiking wordt het startsein gegeven voor het Optochtbal. Ook bij de andere horecagelegenheden kan er die middag en avond natuurlijk volop gedweild worden, en kan voor de inwendige mens gezorgd worden met speciale carnavalsaanbiedingen en -menu’s. 

Bienvenue au Camping l’Aspirine!
Traditioneel wordt tijdens het Koppienbal aan alle feestvierders op carnavalszondag in De Smeltkroes om 11:11 u een gratis ontbijt aangeboden om een goede bodem te leggen voor deze dag. Net als vorige jaren gaat dat weer in een carnavaleske en interactieve setting plaatsvinden. Dit jaar wordt de Smeltkroes omgetoverd tot Camping l’Aspirine, en is het thema dus ‘camping’! Neem daarom je eigen klap- of ligstoeltje mee én een eigen rol toiletpapier, en geniet van het animatieprogramma dat de Koppienbalcommissie in elkaar heeft gezet, met onder andere een muziekbingo, aquajoggen, en meezingen met kampvuurliedjes én de gezellige Hollandse hits van onze quasi-beroemde Mystery Guest! Vanzelfsprekend kan ook de rest van de dag én avond weer volop gefeest worden in de Mareser horeca.

En we gaan nog niet naar huis…
Maandag staat als gebruikelijk in het teken van het dóórdweilen! Er zijn carnavals-themafeesten waarmee de echte carnavalsvierders zeker aan hun trekken zullen komen. Op de laatste carnavalsdag wordt voor de basisschooljeugd vanaf 14.11 uur de Muuskesrally georganiseerd in De Smeltkroes, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een waar spelletjes-paradijs met schminken, tekenen, popcorn en met een spetterende carnavalsdisco na afloop. Daaraan voorafgaand vindt voor het goede doel én de eeuwige roem het traditionele Prinstoepen bij café Ons Lieske plaats. Om 23:11 u zal carnaval 2023 officieel afgesloten worden bij het standbeeld van De Muus.

Alle activiteiten van carnaval in Maarheeze staan in Muuzeneejs 2023 én op de site van de Muuzevangers (www.muuzevangers.nl/event).

Foto Jos Meusen