Wilgenkatjes

REGIO – Nog voor de bladeren verschijnen bloeit de wilg, soms al in februari. De bloeiwijze van de wilg heeft de vorm van een katje en groeit uit de zijknoppen van een eenjarige twijg.  Veel bloemen hebben een stamper met daaromheen een kringetje van meeldraden, wilgenkatjes niet.   Wilgenkatjes hebben of stampers of meeldraden, sterker nog de ene wilg laat uitsluitend katjes bloeien met stampers en de andere met meeldraden. 

Dat zijn vrouwelijke en mannelijke katjes aan wilgenvrouwen en wilgenmannen, dit noemt men tweehuizig.  De vrouwelijke katjes zien er compacter uit dan de mannelijke, de mannen bloeien meer uitbundig en zijn geler.  Na de bevruchting worden de zaadjes gevormd, die aan een pluizig valscherm weg zweven. 

Op open terrein kunnen de zaadjes ontkiemen, vooral als het er vochtig is. Vandaar dat nieuwe natuurgebieden, die altijd modderig zijn, ook altijd binnen de kortste keren in een wilgenbos veranderen.  Wilgenkatjes zijn niet alleen een lentebode, maar zijn simpelweg heel mooi en zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel.  Met name diverse solitaire bijen zijn afhankelijk van bloeiende wilgen. Een leuk weetje is dat het sap van de wilg salicylzuur bevat wat pijnstillend werkt, het is alleen niet zo goed voor je maag.  De Duitser Felix Hoffmann slaagde er in 1897 in om een chemische variant van salicylzuur te maken die hij Aspirine noemde.  Aspirine gaf minder maagklachten en werd een groot succes.  Het duurde echter tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw voordat men erachter kwam hoe Aspirine nou precies werkt. 

Foto en tekst Jan de Bruijn.

Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck? Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA