Alcoholcontrole en de rechten

Hallo,

Ik krijg regelmatig vragen rond het verloop van een alcoholcontrole en de rechten die je daarbij hebt. Daarom overloop ik die hier graag ook even voor jou.

Een alcoholcontrole verloopt in verschillende fasen:

  • Een alcosensor

Deze test maakt geen deel uit van de eigenlijke controle en geeft enkel een indicatie of je alcohol gedronken hebt. Geeft het toestel een alarm, wordt overgegaan tot controle.

  • Een ademtest

Voor de politie een ademtest afneemt, heb je het recht om 15 minuten wachttijd te vragen. Vervolgens moet de politie een verpakt mondstuk tonen en dit, zonder aanraken, op het toestel monteren.

Weiger je de test, dan wordt dat gelijkgesteld met een P (positief) en krijg je een geldboete van minstens 700 euro en een onmiddellijk rijverbod van 6 uur.

  • Een ademanalyse

Blies je een A (alarm) of een P, dan moet een ademanalyse worden uitgevoerd om na te gaan hoeveel alcohol er in je lichaam zit.

De politie moet meedelen dat je een tweede analyse mag vragen wanneer je het niet eens bent met het resultaat. Je krijgt dan geen bijkomende wachttijd.

Wanneer de resultaten van de eerste en tweede analyse veel van elkaar verschillen, moet er een derde analyse worden uitgevoerd.

Indien je meer dan 0,22 mg/l hebt geblazen, moet de politie je binnen de 14 dagen een kopie van het PV en van het geprinte ticket toesturen.

  • Een bloedproef

Blies je tweemaal meer dan 0,35 mg/l, dan moet de politie je meedelen dat je een tegenexpertise kan laten doen d.m.v. een bloedproef. Een bloedproef is ook mogelijk wanneer de ademtest en -analyse onmogelijk zijn. Enkel een dokter mag deze afnemen!

Wanneer blijkt dat je gedronken hebt, zijn de gevolgen afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die aangetroffen wordt:

  • 0,5-0,8 promille: 3 uur inhouding rijbewijs en een boete achteraf.
  • 0,8-1,5 promille: 6 uur onmiddellijke intrekking rijbewijs en wellicht een dagvaarding voor de politierechtbank, die een geldboete en een rijverbod kan uitspreken.
  • >1,5 promille: 15 dagen onmiddellijke intrekking rijbewijs en dagvaarding voor de politierechtbank.

Heb je een alcoholcontrole gehad en heb je vragen over het correcte verloop hiervan? Of ben je gedagvaard voor de politierechtbank? Aarzel niet mij te contacteren: bel (011/19.40.41) of mail (advocaat@lynnmeeuwissen.be) voor een afspraak, of boek rechtstreeks via mijn website www.lynnmeeuwissen.be!