Oekraïense koffieklets

REGIO – Op zaterdag 18 februari 2023 van 14u tot 17u organiseert de Welzijnsregio met de 6 lokale besturen van Bocholt, Hamont -Achel, Lommel, Hechtel-Eksel, Peer en Pelt in samenwerking met CAW Limburg een Oekraïense koffieklets. 

Het Dommelhof in Pelt zet die dag de deuren open voor een Oekraïense koffieklets voor vluchtelingen en gastgezinnen. Op het programma: infosessies, live muziek, kinderanimatie, taart en veel koffie.  Sinds februari 2022 is de oorlog in Oekraïne dagelijks voorpaginanieuws. Door de gevaarlijke leefomstandigheden kwam een vluchtelingenstroom op gang, onder andere naar België. Deze mensen kwamen terecht in opvangcentra en bij gastgezinnen. De lokale besturen en de CAW’s in Vlaanderen en Brussel kregen van de Vlaamse overheid middelen om een ondersteuningsaanbod uit te werken. 

In Noord – Limburg benaderen we deze uitdaging vanuit samenwerking en netwerking waarin partners de krachten en expertises bundelen. 

Oekraïense koffieklets 
Daar waar de focus eerst op woonst en rechtentoekenning lag, merken zowel het CAW als de lokale besturen de verandering in de hulpvragen. Vele Oekraïense vluchtelingen zijn op zoek naar verbinding met andere vluchtelingen.  Gezien het eerdere succes van de Oekraïense koffieklets in Tongeren, nemen de Noord Limburgse lokale besturen het initiatief om samen met CAW Limburg ook in Pelt een regionaal ontmoetingsmoment te organiseren voor de Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen zodat ze hun netwerk ook buiten de gemeentegrenzen kunnen uitbouwen. Op zaterdag 18 februari zijn de mensen welkom van 14u tot 17u in het Dommelhof in Pelt. Het wordt een gezellig event met Oekraïense en Vlaamse lekkernijen. Er zijn workshops rond de thema’s leven in België en praatgroepen voor lotgenoten. Voor de gastgezinnen is er een sessie op maat en een quiz voorzien. Een live band zorgt voor sfeer. Voor de kinderen en jongeren voorzien we animatie. Inschrijven is niet nodig en het is volledig gratis.  Dit ontmoetingsmoment is een begin! CAW Limburg voorziet samen met de Noord-Limburgse besturen een vervolgaanbod voor deze vluchtelingen uit Oekraïne door praatgroepen te organiseren waarin er vooral oog is voor het mentale welzijn. De Oekraïense koffieklets is speciaal bedoeld voor Oekraïense gezinnen op de vlucht & hun gastgezinnen, wonend in Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt.