Pelt trekt 3000 euro noodhulp uit 

PELT – De hevige aardbevingen in Turkije en Syrië van begin deze week hebben al meer dan 15.000 slachtoffers geëist. Gevreesd wordt dat de dodentol de komende dagen nog veel hoger zal oplopen. Deze tragische gebeurtenis heeft veel mensen, vooral naaste familieleden en de relatief grote Turkse en Syrische gemeenschap in onze gemeente, zwaar getroffen. Het Peltse gemeentebestuur wil dan ook zijn steun en medeleven betuigen in het bijzonder aan de families die rechtstreeks getroffen zijn door het drama. In een extra zitting van het schepencollege werd daarom 3000 euro aan humanitaire noodsteun vrij gemaakt na overleg met de mondiale raad van de gemeente. Caritas International zal zorgen dat het budget ter plekke goed terecht komt. Wie zelf ook iets wil betekenen, doet dat best door een financiële gift.

Het consortium 12-12 volgt de situatie ter plaatse op de voet. Veel hulporganisaties – waaronder dus ook de 12-12 lidorganisaties – zijn reeds begonnen met het bieden van levensreddende noodhulp. 

In deze fase komt de opvang van slachtoffers stilaan op kruissnelheid maar dergelijke opvang kost geld, veel geld. Woensdagnamiddag vond er in Pelt een overleg plaats met de kerngroep van de mondiale raad en werd voorgesteld om 3000 euro aan noodhulp te schenken via Caritas International. Een voorstel dat later op de dag door een extra zitting van het schepencollege werd aanvaard.

Caritas International werd gekozen omdat deze NGO momenteel de voorbereidingen treft om noodopvang en hulpverlening te regelen zowel in Turkije als in Syrië. De situatie in de omgeving was al voor de aardbeving bijzonder kritiek. Mensen in de getroffen regio hebben er weinig tot niets en de overheid is er amper aanwezig om de eigen bevolking te helpen.  Vele tientallen gebouwen in de stad zijn ingestort. Duizenden ontheemden worden momenteel opgevangen in scholen en andere gebouwen. In de stad Hama zal Caritas drie centra openen waar slachtoffers kunnen verblijven, slapen en eten. In Lattakia zijn naar verluidt zeker 60 gebouwen getroffen door de aardbeving. Ook daar wordt hulp voorzien.

Symbolisch zullen de komende dagen de vlaggen aan het gemeentehuis halfstok hangen als blijk van steun en medeleven aan de Turkse en Syrische gemeenschap zowel ter plekke als hier. Wie zelf ook iets wil betekenen voor de slachtoffers doet dat best door een gift te doen aan de verschillende NGO’s. Dat kan door een storting op rekening BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘4860 Turkije Syrië’ of via het online betalingsplatform op www.caritasinternational.be